Kedvencek

2021.11.03. 14:16

Változatos a vendég igénye az étteremben

Kifaggattunk három Tolna megyei étterem-tulajdonost, étteremvezetőt, hogy árulják el, milyen ételeket választanak legszívesebben a vendégek. Az első helyen természetesen a különféle húsételek vannak, de felbukkannak a válaszok között a halételek is.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

Keszthelyi Szabolcs, a szekszárdi Szász Söröző és Étterem tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a vendégeik kedvencei között első helyen áll a levesek közül a húsleves marhafarokkal, tormával – az étel hivatalos neve ököruszályleves tormával. A második legnépszerűbb a bableves kolbászmorzsával, míg a harmadik a vargányakrémleves házilag füstölt libamájjal. A két legnépszerűbb főfogás a mézes-csilis oldalas és a bőrén sült fogasfilé.

– A mi filozófiánk, hogy jó alapanyagból, házias konyhával, a szakmai trendeket, újításokat figyelembe véve állítsuk össze az étlapot úgy, hogy a választható ételek hagyományőrzők is legyenek. Ez részben alapanyag-, elkészítési és tálalási kérdés – tette hozzá.

Mint mondta, desszertekből a vendégek abszolút favoritja a mákkrémmel töltött palacsinta kadarkás szilvával. Mindig kínálnak a szezonnak megfelelő édességeket is, de vendégeik nagy örömmel fogadják, ha a heti menüben megjelennek az olyan hagyományos finomságok, mint a mákos guba vagy az aranygaluska.

– Napjainkban az ételallergiák miatt kell gyakran egy ételt vagy étkezést a vendégre „igazítani”. A glutén- és laktózmentes kínálat ma már elengedhetetlen, de fontos, hogy tudjuk, mi is a pontos igény. Olyan is van, amikor a vendég valami igazán különlegesre vágyik – gondolok itt egy nem mindennapi steakre, halra –, előzetes egyeztetéssel természetesen igyekszünk minden kívánságnak eleget tenni – tette hozzá.

Hogy találkoznak-e esetleg az ételek túlfűszerezésével az asztalnál a vendégek részéről, akár a só és a bors mértéktelen használatával, azt válaszolta, hogy ez egyéni ízlés dolga – nem mérik, nem figyelik. A fűszertartó az asztal elengedhetetlen része, de – ez talán pozitív visszacsatolás – nem gyakran kell utántölteni.

A szekszárdiak ételekkel kapcsolatos ízlésére a jó étel, ital iránti igény erősen jellemző, de nem csak szűkebb pátriánkban. A tapasztalat az, hogy van, aki a hagyományos, megszokott ételeket keresi, míg más szereti az újításokat, különlegességeket kipróbálni.

– Mi igyekszünk mindkét tábornak kedvezni – tette hozzá.

György Balázs, a bonyhádi Rákóczi Étterem vezetője lapunknak elmondta, hogy a vendégek a húsos, magyaros ételeket keresik náluk leginkább. A töltött káposztát, töltött húsokat, pörkölteket. A desszertekből a kedvenceik a Gundel-palacsinta és a rétesek. – Az étlap összeállítása során a fő szempont az ár-érték arány volt, és persze sok­éves tapasztalat alapján tudjuk, hogy milyen ételeket szeretnek a vendégeink – tette hozzá.

Konyárné Pál Éva, a Bajcsy Étterem tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy Tolnán leginkább a rántott bordát, a Jókai-bablevest, a falusi szaftos pecsenyét és a cigánypecsenyét szeretik. Desszertekből a palacsinta, ami állandóan szerepel az étterem étlapján.

– Az étlap összeállításával minden ízlést szerettünk volna kiszolgálni, legyen szó akár kacsa-, csirke-, sertéshúsról, egytálételekről, amelyekből minden korosztály tud magának választani. Az étkezés alkalmával tudjanak egy rántott szeletet, egy marhapofapörköltet, vagy éppen egy harcsapaprikást elfogyasztani – tette hozzá.

A tolnai halászlé még az, amit mindig szívesen esznek a városban. A tolnai családoknál akár minden héten többször van halétel, a tolnai halászlé különlegessége, hogy nem passzírozzák, tésztával készítik.

Borítóképünkön: Nem csak az éhségünket elverni megyünk étterembe, ez gyakran közösségi és gasztronómiai élmény is egyben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában