Kézműveskedés

2021.12.29. 15:30

Másként néznek a simontornyaiak a bőrtáskára, mióta tudják, hogyan készül

W. G.

Az oktató (jobbra ül) és a résztvevők (Beküldött fotó)

Azok közé a kézművesek közé tartozik Könyvné Szabó Éva, akik művelik is és oktatják is a mesterségüket. Már hat alkalommal tartott bőrműves szakkört felnőtteknek simontornyai műhelyében. Ezúttal egy hatvan­órás képzésre hívta az érdeklődőket. 

Heten vettek részt a foglalkozásokon, megtanulták az elméleti és gyakorlati alapokat, és egészen szép használati tárgyakat készítettek. A zárónapon, az úgynevezett kipakoláskor, mindenki bemutatta, mire jutott. Karkötők, pénztárcák, válltáskák kerültek terítékre. A képzést a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületen keresztül a Csoóri-program támogatta. 

Arról is beszámolt Könyvné, hogy a résztvevők szemléletmódja nagyban változott a bőrrel való hatvanórás munkálkodás közepette. Másként néznek most már a kézműves termékekre, látva, hogy milyen erőfeszítés és szaktudás szükséges az előállításukhoz. Néhányan kedvet kaptak a további, otthoni tárgyalkotáshoz. Próbálkoznak ezzel-azzal. Nekik telefonon vagy interneten ad tanácsokat a tapasztalt népi iparművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában