Fejlődési rendellenesség

2022.09.27. 21:02

Amerikai szupercsapat műtött magyar gyerekeket Pécsen

Súlyos fejlődési rendellenességgel született gyermekeket műtöttek a PTE KK gyermekklinikáján amerikai és pécsi orvosok a közelmúltban.

Kilenc operációt végzett el a Mark Levitt professzor vezette orvos-team (Fotó: Csortos Szabolcs/univpecs.com)

Orvosokból, nővérekből, gyermek aneszteziológusokból, altató asszisztensekből álló szupercsapat érkezett a közelmúltban Pécsre az Egyesült Államokból. Az eredeti nevén Colorectal Team Overseas (kolorektális amerikai munkacsoport  - CTO) tengerentúli szakemberei bonyolult bélrendszeri fejlődési rendellenességgel született gyermekeket műtöttek, egyúttal az itteni orvosokat is kiképezték erre a speciális eljárásra, hiszen ittlétük alatt élő közvetítés segítségével voltak követhetők a beavatkozások.

A csapat vezetője Mark Levitt professzor, a kolorektális sebészet világszerte elismert szakértője. A kilenc bemutató műtétre a környező országokból is érkeztek gyermeksebészek és gyermekgyógyászati asszisztensek.

Élőben közvetítették a beavatkozásokat (Fotó: Csortos Szabolcs/univpecs.com)

A szakemberek szerint hazánkban évente öt-hat gyermek születik ezzel a ritka, nagyon bonyolult fejlődési rendellenességgel. Az amerikai orvoscsoport vezetésével  a gát tájék, a fenéknyílás anatómia elváltozásait korrigáló műtéteket végeztek az ország több régiójából, centrumából érkezett betegeken.  A legkisebb páciens egy mindössze kétnapos csecsemő volt!

A fejlődési rendellenességről, a beavatkozásokról, az amerikai orvoscsoportról dr. Oberritter Zsolt és prof. Vajda Péter gyermeksebészek beszéltek a Pécsi Tudományegyetem online magazinjának. A teljes interjút itt olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában