Konferencia a hypertoniáról

2022.11.04. 11:30

A „néma gyilkos” nem pihen

A Szekszárdi Hypertonia Napokat november 4-5. között, negyedik alkalommal rendezik meg a tolnai megyeszékhelyen.

TN

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

Az orvoskongresszus egyik kiemelt témája a rendszeres vérnyomásmérés fontossága. A „néma gyilkosnak” is nevezett magasvérnyomás-betegség sohasem pihen, ezzel az egyszerű módszerrel azonban könnyen felismerhető és időben, sikerrel kezelhető.

A magasvérnyomás-betegség, a kezeletlen, fel nem ismert hypertonia változatlanul az első számú halálozási ok. Évente 10 millióra tehető az ehhez a betegséghez köthető, szív-érrendszeri halálesetek száma. Ma már tudjuk, hogy a betegség évekig, évtizedekig tünetmentes maradhat, s eközben a fel nem ismert magas vérnyomás lappangva, a szívet, az agyat, az érrendszert és a veséket érintve okozhat szervi szövődményeket, pedig az idejében felismert betegség a megfelelő kezeléssel megelőzhető.

E tudás alapján kiemelt jelentősége van a rendszeres vérnyomásmérésnek bármely életkorban. Nemcsak az idősebbek, hanem a középkorúak, a fiatalok életében is fontos, hogy ismerjék meg a vérnyomásunkat. Sőt a gyermekkori vérnyomásmérés sem felesleges, hiszen a gyermekkori emelkedett vérnyomás egyrészt a veleszületett kórállapotokra hívhatja fel a figyelmet, másrészt, serdülőkorban, összefügghet az elhízással, egészségtelen életmóddal, például az energiaitalok fogyasztásával.

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

A kétnapos konferencián az országos hírű előadók mellett, az I. Belgyógyászati osztály orvosainak közreműködésével olyan témákról hallhatnak a megyeszékhely és a régió orvosai, mint az artériás életkor klinikai jelentősége, vagy a praxisközösségek szerepe a hypertonia-gondozásban. Emellett a perifériás (végtagi) érszűkület súlyos terhére és a Tolna megyei helyzetre vonatkozóan is érdekes szimpóziumon vehetnek részt az érdeklődő szakemberek. A programot gazdagítja egy várhatóan izgalmasnak ígérkező vitaszekció is. Ennek témája a az otthoni, 24-órás vérnyomásmérés, amellyel kapcsolatban feltesszük a kérdést, vajon van-e még értelme a rendelőben, orvos vagy asszisztens által végzett vérnyomásmérésnek?

A rendezvényt dr. Németh Csaba főigazgató mellett megtiszteli jelenlétével dr. Pátri Eszter megyei tiszti főorvos, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője is, aki munkatársaival jelenleg is több nagyszabású szűrőprogram kidolgozásában és megvalósításában működik együtt a kórház szakembereivel, a régió lakosságának védelme és egészségi állapotának felmérése, javítása érdekében.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház elköteleződését a magasvérnyomás-betegség megelőzése érdekében és a konferencia megrendezésében mi sem jelzi jobban, hogy az I. Belgyógyászati osztálya által működtetett Hypertonia Centrum 2017 óta vesz részt a Nemzetközi és a Magyar Hypertonia Társaság által szervezett, ”Május a Vérnyomásmérés Hónapja” (May Measurement Month: MMM) vérnyomásmérési kampányban. A program célja elsősorban olyan személyek vérnyomását mérni, akiknél az elmúlt 12 hónapban (vagy egyáltalán soha) nem került sor vérnyomásmérésre, valamint felhívni a figyelmet a fel nem ismert hypertonia veszélyeire. A kórház lelkes asszisztensei, rezidens orvosai valamint az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai támogatva a kampányt, ebben az évben több kórházi és civil helyszínen, közel 700 személy vérnyomását mérték meg.

Ezzel a szekszárdi kórház kiemelkedő eredményt ért el a programban részt vevő magyarországi vizsgálóhelyek között. Ennek elismeréséül, a Magyar Hypertonia Társaság 13 csúcskategóriás vérnyomásmérő készüléket adományozott az intézménynek, amelyek a kardiológiai vizsgálóhelyek mellett a Rendelőintézetbe és az EFI-irodába kerültek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában