Abroncscsere

2022.11.06. 09:30

Érdemes már most gumit váltani

Bár hazánkban nem kötelező a téli gumi használata, a hideg idő beköszöntével jobban járunk, ha lecseréljük a nyári gumikat. Cikkünkben utánajártunk, mikor érdemes a cserét végrehajtani, és mi az előnye az évszaknak megfelelő abroncs használatnak.

Farkas Eszter

Hazánkban nem kötelező a téligumi csere, mégis életeket menthet

Fotó: Makovics Kornél

Szakember segítségével gyűjtöttük össze, miért érdemes a hidegebb hónapokban lecserélni a nyári abroncsokat.

– Talán az első és legfontosabb, amit már most is tapasztalhatunk a reggeli ködös időben, hogy nem tapad olyan jól a nyári gumi a nyálkás úton. A téli ezzel szemben akár a hideg útfelületen sem válik rideggé, ezáltal magasabb tapadást biztosít. Ez azért van, mert az anyagösszetétele miatt képes hét fok alatt is megőrizni az elaszticitását. A nyári abroncsok mintázata nem megfelelő, ezért nagyon veszélyes csúszós, havas úton a használata – emelte ki Ficza Ferenc, gumiszerelő.

A gumiszerelő elmondta, egy esetleges balesetnél is az lesz a vétkes, akinek nem évszaknak megfelelő az abroncsa, emellett a biztosító sem fizet ilyen esetekben. – A hatékony üzemanyag felhasználás sem elhanyagolható tényező, az emelkedő üzemanyagárak mellett fontos szempont ez is. Az effektív felhasználás jelentős megtakarítást jelent. A guminyomásra is érdemes figyelni. Öt-hét fokos átlag hőmérsékeltnél már mindenképp érdemes lecserélni az abroncsokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában