Kitekintő

2022.11.02. 12:30

Kosárba kerülnek a különleges gyümölcsök

Alig néhány év alatt lett roppant népszerű a bodai datolyaszilva-szüret – amelyet november elején ismét megtartanak, írta meg laptársunk, a Bama.hu hírportál.

Munkatársunktól

A negyedik bodai datolyaszilva szedd-magad szüreten három napon át, november negyedikén, ötödikén és hatodikán, reggel 8-tól délután 4 óráig lehetőség nyílik a datolyaszilva szedésére és vásárlására a készlet erejéig. Az ültetvényre való belépés ingyenes, előzetes bejelentkezés ezen a három napon nem szükséges.

Aki saját maga szeretné a kosarát megtölteni, metszőollóval érkezzen. Az ezt követő időszakban is van lehetőség a gyümölcs szedésére, vásárlásra, de csak telefonos egyeztetést követően. Aki menet közben megéhezne vagy csak sétálna egy jót, november 5-én, szombaton a falu végén található Berkes Birtokon kézművesek és frissen készült babgulyás, várja az érdeklődőket.

A piacon, bevásárlóközpontokban valószínűleg már a legtöbben találkoztunk a datolyaszilvával, ám azok korábban nagyrészt Spanyolországból vagy a Távol-Keletről érkeztek Magyarországra. Néhány éve azonban megjelent a helyi termelésű gyümölcs is.

A nagyon egészséges, egyes helyeken gyógyszerként is számon tartott datolyaszilva kiváló minden légúti megbetegedés megelőzésére, köhögés, influenza, hörghurut, torokfájás, torokgyulladás ellen, de magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is javallják, sok béta-karotint és C-vitamint tartalmaz. Ázsiában nagy hagyománya van az aszalásának is, de elsősorban mindenhol frissen, nyersen fogyasztják, meghámozva és cikkekre vágva, a puhább példányokat héjastul félbevágva és kiskanállal a héjból kikanalazva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában