Érdemes a fogási naplót időben leadni

2022.12.11. 07:00

Megszületett a döntés: ennyibe kerülnek a jövő évi állami horgász- és területi jegyek

A megyei viszonylatokról, a jövő évi konkrét jegyárakra vonatkozóan adott nyilatkozatot portálunknak Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezető elnöke.

Farkas Eszter

Fotónk illusztráció

Forrás: MW archív

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, a jövő évben drágulnak a horgászengedélyek. A jövő évi állami horgász-, halászjegy és fogási napló díja tizenegyezer forint lesz. Az állami horgász-, halászjegy és az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) díjának megfizetése alól továbbra is mentesül minden gyermek, értelmi fogyatékos, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos, vak vagy gyengénlátó, illetve minden hetvenedik életévet betöltött személy. Esetükben továbbra is csak a fogási napló ára fizetendő, ami évi ötszáz forintot jelent. 

Az előző évi fogási naplót határidőn túl (2023. február 28. után) vagy összesítés nélkül leadó felnőtt horgászok a jövő évi okmányt továbbra is emelt áron, jelen esetben tizenhatezer forintért, a hetven év felettiek ötezerötszáz forintért vásárolhatják csak meg.

– Az egyesületi tagdíj minimális mértéket január elsejétől, a jogszabály alapján az egyesületi tagságra kötelezettek esetében általánosan változatlan kettőezer forintos összegben határozták meg – emelte ki Szakács Szabolcs, a TOHOSZ ügyvezető elnöke.

A Választmány a MOHOSZ haszonbérletébe tartozó vizek esetében kötelező érvénnyel, a többi horgászkezelésű vízterületnél ajánlásként kereteket határozott meg az adott díjak halgazdálkodói jogkörben történő emelésére. Ez a felnőtteknél alapesetben maximum harminc százalékot, a gyermekeknél húsz százalékot jelent.

Éves általános országos területi jegy ára 2023-ban:

- A teljes árú felnőtt jegy: kilencvennyolcezer forint

- a kedvezményezett: hetvenkétezer forint

- a gyermek: háromezer forint

Éves általános, összevont dunai területi jegy ára 2023-ban:

- A teljes árú felnőtt jegy: hatvannégyezer forint

- a kedvezményezett: negyvennyolcezer forint

– A konkrét jövő évi területi jegyárakról a TOHOSZ Intéző Bizottsága döntött. Átlagosan húsz százalékos áremelés történik 2023-ra vonatkozóan. Új jegytípusként egy, a Sió csatorna nulla és ötvennyolc folyókilométer és a Keselyűsi Holt-Sió vonatkozásában összevont területi jegy is lesz, ami felnőtt és kedvezményezett féléves és éves  területi jegyek megvásárlására ad majd lehetőséget.

A TOHOSZ által hasznosított halgazdálkodási vízterületeken a jövő évi horgász,- és halászrendben kisebb módosítások is történtek. Elsősorban egyes rendelkezések pontosítása, egyértelműsítése. A pontos területi jegyárak és a horgász-, halászrendek a TOHOSZ honlapján már megtalálhatóak – hangsúlyozta az ügyvezető.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában