Mikulásvirág

2022.12.04. 09:30

Nagyon érzékeny növény, de kis szerencsével évelő is lehet belőle

Advent van, a lakásokat feldíszítettük, és szépen mutat a mikulásvirág is az asztalon. Akinek szerencséje volt, annak venni sem kellett újat, mert a tavalyit életben tudta tartani.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: BearFotos

A mikulásvirág élénkvörös, rózsaszín, lazacrózsaszín, sárga vagy fehér leveleivel teljesen beleillik a karácsonyi dekorációba. Amellett, hogy a mikulásvirág a világ egyik legnépszerűbb szobanövénye, szeszélyességéről és rövid élettartamáról ismert. Kedvezőtlen körülmények között gyorsan elpusztulhat, a szobakertészek legnagyobb bánatára. A fenti okok miatt sokan „egyszeri" növényként gondolnak rá, azonban ha odafigyelünk az igényeire, a következő években otthonunk díszeként pompázhat.

A mikulásvirág legjobban a világos, de nem a tűző napos, 15-20 fokos szobahőmérsékleten és kellemes páratartalomban érzi jól magát. Érzékeny a hidegre, a túlzott melegre, a száraz levegőre és a huzatra. Fontos, hogy ne helyezzük fűtőtest közelébe vagy ablakba, ahol huzat érheti. Nyáron a kertbe vagy a teraszra, erős napfénytől védett, világos helyre tehetjük, majd ha hűvösre fordulnak az éjszakák, vigyük vissza a lakásba, nehogy megfázzon.

Emellett rendszeres, gondos öntözést igényel, a talajt tartsuk nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert gyökérrothadás alakulhat ki. A május közepétől novemberig tartó időszakban és a virágzás alatt öntözzük többször, a virágzás utáni pihenőidőben pedig inkább kevesebbszer. Júniustól októberig érdemes kéthetente tápoldatozni is.

Ha sikeresen túlélte a nyarat a mikulásvirág, akkor érdemes otthon, a tervezett virágzás előtt 10 héttel már napi 12 órát mesterséges sötétben tartani: minden nap, pontban délután négykor tegyünk rá egy kartondobozt, és hagyjuk rajta 12 órán át. Ne legyünk következetlenek, mert fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben teremtsük meg számára a szükséges sötétséget, mert ez indítja be a rügyképződést.

Mivel érzékeny a hidegre, gondosan becsomagolva hozzuk haza a boltból, hogy ne fázzon meg. Hazaérve hagyjuk akklimatizálódni, ne vigyük azonnal fűtött térbe, helyette tegyük világos, nem túl meleg helyre. A kártevők közül a tetvek és a takácsatkák a leggyakoribbak, különösen ha meleg, száraz helyiségben tartjuk. 

A levelek sárgulásának számos oka lehet, például túl sok öntözés, túl kevés fény, túl alacsony hőmérséklet, túl sok tápoldat, túl savanyú talaj, magnéziumhiány. A virágzás utáni levélhullás természetes folyamat, és nem utal gondozási hibára. Ha a leveleken foltok, ráncok jelennek meg, vagy a növény szára meggörbült, akkor a mikulásvirágot vírusos betegségek támadta meg, ilyenkor sajnos már nincs mód a megmentésére.

A mikulásvirágot a virágzás után két hónapig pihentetni kell, ez a növény nyugalmi időszaka, az átültetést ezt követően végezzük el május második felében. Az ültetéshez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet használjunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában