Megmagyarázhatatlan

2023.01.31. 16:20

Fehér foltok

Hiába halad előre óriási léptekkel az egészségtudomány, bőven vannak olyan területek, amelyek még felfedezésre várnak.

Gazsó Rita

Illusztráció: Shutterstock

Ilyen például a frontérzékenység, amely ugyan hivatalosan nem számít betegségnek, de akit gyakran kínoz, bizonyára nem boldogabb ettől. Akár egész munkanapokat tönkre tehet egy kiadós szédelgéssel egybekötött fejfájás. 
Éppen ma beszéltem egy háziorvossal, aki szerint egyelőre nem tudni erről többet. Annyit tehetünk, hogy előre felkészülünk rá. Legyen nálunk fájdalomcsillapító, és ha tudjuk, hogy frontérzékenyek vagyunk, ne rémüljünk meg attól se, ha úgy érezzük, mintha egy óriási harapófogó szorítaná a fejünket. 

Ugyanennyire döbbenetes számomra, ami múlt héten egy családtagunkkal történt, amikor egy sikeres rutinműtétet követően néhány nap múlva furcsa tüneteket észleltünk rajta. Egyik napszakról a másikra olybá tűnt, mintha megőrült volna: hallucinált, olyan embereket vizionált a kórházi ágya mellé, akik nem voltak ott, vagy különleges, nem létező, mitikus lényeket, törpéket látott, akikhez folyamatosan beszélt. Más orvosságot elvileg nem kapott, mint amit szokott, az általunk megkérdezett orvosok, asszisztensek egybehangzóan annyit mondtak: igen, előfordul időseknél műtét után ilyen, s ahogy jött, jó esetben gyorsan el is múlik. 

Szerencsére mostanra a betegünk is csak mosolyog mindezen, de rémisztő volt az egészet személyesen megtapasztalni, még ijesztőbb belegondolni, hogy mi van, ha nem múlik el. 
 

Rémisztő volt személyesen megtapasztalni a sosem hallott dolgot

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában