Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

2023.01.17. 19:34

Gyöngykarkötőt kapnak a daganatos betegek

„Gyöngyőrzők 2023” elnevezéssel rendezi meg idén az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményét a Mályvavirág Alapítvány. A programok január huszonharmadikán kezdődnek és egy héten át tartanak.

TN-információ

20220121 Nyíregyháza A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara is csatlakozott a European Cervical Cancer Assiciation (ECCA) kezdeményezéséhez, az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. Az EK Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszéke gyöngyfűzéssel hívja fel a figyelmet a méhnyakrákkal kapcsolatos megelőzésre, a szűrővizsgálatok fontosságára, az egészség védelmére. A kórházban az intézmény vezetői vették át az elkészült mályvavirág karkötőket Fotó: Sipeki Péter sP Kelet-Magyarország

Az alapítvány az országban Mályvavirág Pontokat hozott létre, például Baranya vármegyében, Pécsett is. Gyöngyőrzőnek neveznek mindenkit, aki foglalkozik a méhnyakrákkal, a prevencióval, aki elmegy szűrésre, aki a humán papillomavírus (HPV)-megelőzés üzenetét továbbadja, és aki gyöngyből karkötőt fűz – hiszen a gyöngy e vírus elleni védekezés szimbóluma. Gyöngyőrzők azon orvosok, nőgyógyászok, onkológusok, daganatsebészek és további szakemberek is, akik nap mint nap felveszik a küzdelmet a méhnyakrák ellen. Az online kampányban őket is bemutatják, orvosi köpeny nélkül az alapítvány közösségi oldalán.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódóan idén is elkészülnek majd a gyöngykarkötők. (Fotó: MW-archív)

 Az országszerte elkészített gyöngy karkötőket eljuttatják a nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

Hazánkban minden évben ezernél is több méhnyakrákot diagnosztizálnak, több száz nő veszti életét a daganatos betegség miatt. A betegség rendszeres szűrővizsgálatokkal, védőoltással megelőzhető, korai stádiumban felfedezve jól kezelhető. 

Tóth Icó, a Mályvavirág alapítvány elnöke arról tájékoztatott, hogy a vírus a méhnyakrák mellett számos további daganatos betegséget is okozhat. El kell tehát járni szűrésre, meg kell fontolni a HPV elleni védőoltást, beszélni kell a HPV-ről. 

A hazai és nemzetközi platformon is azért dolgoznak, hogy elősegítsék az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célkitűzésének megvalósulását: a méhnyakrák teljesen tűnjön el a Föld színéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában