2023.01.12. 17:00
Nem szabad ész nélkül szórni a kávézaccot, nem minden növény kedveli
Rengeteg helyen lehet olvasni arról, hogy a kávézacc milyen jót tesz a növényeknek.
Cikkünkből kiderül, milyen növények kedvelik a zaccot. (Képünk illusztráció)
Forrás: Shutterstock
Sokan nem tudják azonban, hogy nem szabad mindenre ész nélkül rászórni. A kávéval ugyanis komoly pusztítást is végezhetünk, ha nem a megfelelő növényeknél használjuk, illetve ha túl nagy mennyiséget alkalmazunk belőle. A kávézacc ugyanakkor nagyon jó hatással van a savas termőközeget kedvelő növényekre, hiszen kiváló nitrogénforrás, emellett segíti a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok szaporodását.
A zacc szerves anyagként is felhasználható. Keverjünk össze egy részt három rész kerti földdel, és 3-4 havonta egyszer adjuk hozzá a növény talajához. A kávézaccot a komposztba is belekeverhetjük, és 2-3 havonta kijuttathatjuk ezt az elegyet a növényeknek. Fiatal növényeknél és a palántáknál azonban soha ne használjuk.
Nézzük, mely növények szeretik: például a kerti hortenzia vagy az azálea. Ez utóbbi savkedvelő növény, ezért érdemes 4-6 havonta egy maréknyit keverni az edényébe, hogy serkentsük a virágzását. Jó tudni, hogy ha a talajban magas a nitrogéntartalom, akkor a kávézaccal gátolni fogjuk az azálea virágainak növekedését. A rózsák szintén szeretik a nitrogént és a savas talajt is. Így gyönyörű virágokat növeszthetünk, ha 4-6 hetente egy-egy fél csésze hígított kávéval megöntözünk minden egyes tövet.
Hasonló a helyzet a karácsonyi kaktusszal és a szobaciklámennel is. Havonta egyszer öntözzük meg hígított kávéval mind két növényt, így felgyorsíthatjuk a növekedését, és garantáltan csodaszépen fognak majd virágozni. Nagyon sok olyan növény van, amely nem bírja a túlzottan savas talajt, és ilyenkor lelassul vagy teljesen megáll a növekedése, végső esetben pedig teljesen elpusztul. Ezeknek a növényeknek soha, semmilyen formában ne adjunk kávét, mert könnyen végzetes lehet számukra. Ilyen például a spárgapáfrány, a mustár, a különböző orchideák, a rozmaring, a paradicsom és a muskátli is.