Környezeti nevelés

2023.02.15. 09:30

A vizes élőhelyek világnapja Tamásiban

Ingyenes programmal várták a fiatalokat a vizes élőhelyek világnapján a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpontban.

Gazsó Rita

A napokban tartotta meg az idei év első programját Tamásiban a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpont, amely komoly sikert aratott a célközönség, azaz a diákok körében. Az ingyenes látogatást azzal a szándékkal rendezték meg, hogy Tamási diákjai interaktív módon tudjanak meg új és izgalmas információkat településük történelméről, vadvilágáról – olvasható a város honlapján.

A diákok felfedezték a látogatóközpont élményalapú bemutatótereit (Fotó: FB)

Az intézmény kiemelt célja a fiatalok környezeti nevelése, hiszen arra tudnak vigyázni és védeni, amit ismernek. A diákokat Réti Nikolett, az önkormányzat munkatársa vezette körbe a látogatóközpont élményalapú bemutatóterein, majd a Duna-Dráva Nemzeti Park környezeti nevelő munkatársával, Neubauer Norberttel sétálva a Pacsmagi-tavaknál, játékos keretek között ismerkedtek a vízimadarak világával. 

A Vizes Élőhelyek Világnapjához úgy kötődik Tamási, hogy a Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület 1997. április 30-án felkerült a város határában húzódó Ramsari egyezmény listájára. Itt főleg vizes élőhelyek, illetve kisebb részben erdők és gyepek találhatók. A védett terület kialakítását elsősorban a térségben meghatározó jelentőségű, gazdag fészkelő és vonuló vízimadár-fauna indokolta. A tórendszer gém- és récefélék fontos költőhelye, többek között rendszeresen fészkel itt a nagy kócsag, a bakcsó, a törpegém, a szürke és vörös gém. A Pacsmagi-tavak az egyik legfontosabb hazai élőhelyét jelentik a fokozottan védett cigányrécének. A megfigyelések szerint a hazánkban észlelt madárfajok több mint fele előfordult már itt – áll a közleményben.

A DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpontban legközelebb február 25-én, szombaton szervez újabb programot, egy nyílt napot, amelyre minden Tamásiban és a környékben élőt várnak, aki még a nyitás előtt bekukkantana a kulisszák mögé és megnézné, mivel várja az új évben a vendégeket a látogatóközpont.

Az indiai Ramsar városában 1971. február 2-án fogadták el az úgynevezett Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében felelősséget vállaltak a kormányok a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az új évezredig már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben csatlakozott a dokumentumhoz. Az egyezmény aláírásának évfordulóján ünnepeljük minden évben a Vizes Élőhelyek Világnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában