Köszöntés

2023.02.24. 07:59

Boldog névnapot kívánunk a Mátyásoknak!

Boldog névnapot mindenkinek, aki ma ünnepel!

TEOL

Boldog névnapot kívánunk! (Fotó: Shutterstock)

Február huszonnegyedikén a Mátyások ünneplik névnapjukat, de olvasóink ezen a napon köszönthetik fel Darinka, Hedda, Hedvig, Jázmin, Edömér, Etel és János nevű ismerőseiket is.

A Mátyás héber-latin eredetű név, jelentése: Jahve ajándéka. A Mátyás név alkotó, idealista, érzékeny személyiség kialakulását támogatja. Teljesítménye akkor a legjobb, ha nyugodt körülmények között dolgozhat, lehetőleg írásban elvégezhető munkát, ami nem igényli mások társaságát. Kedvező lehet, ha elemzéseket vagy valamiféle számításokat végezhet. Külső szemlélő számára nyugodtnak tűnhet, de sokszor feszült, nyugtalan. Szívesebben fejezi ki magát írásban, mint szóban. Az önbizalom és magabiztosság hiánya döntéshelyzetben megnehezíti a dolgát.

Sok népi hiedelem és szokás fűződik nevéhez és ünnepnapjához. Szokás mondani, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”. Ha Mátyás napján még fagy, akkor a jégtörő éleztetni adta a csákányát. A néphagyomány szerint az apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele. A szökőnapot a régiek Mátyás ugrásának hívták, mivel február 24-én toldottak be egy napot, így Mátyás ünnepe február 25-ére csúszott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában