Világnap

2023.02.14. 18:00

Ezt kell tenni, ha valaki epilepsziás rohamot kap a közelünkben

Az epilepszia olyan betegség, amelynek során az agykéregben található idegsejtek normálistól eltérő elektromos kisülése okoz tüneteket. Ezek változatos formában jelenthetnek meg: ahány agyi működés, annyiféle tünettel járó epilepsziás roham létezik, hívta fel a figyelmet közleményben a Tolna Megyei Balassa János Kórház.

TEOL

Az epilepszia Magyarországon közel 150 000 embert, gyerekeket és felnőtteket egyaránt érint. (Illusztrációs kép)

Forrás: Shutterstock

A legritkább, de közismert rohamforma az epilepsziás nagyroham, amely eszméletvesztéssel, a test megfeszülésével, az izmok rángásával jár. Az agy egy körülírt területének epilepsziás aktivitása változatos tünetekkel járó úgynevezett epilepsziás kisrohamokat eredményez. Ezek sokkal gyakrabban fordulnak elő, járhatnak tudati érintettséggel és megtartott tudattal is.

Mit tegyünk, ha valaki epilepsziás rohamot kap a környezetünkben? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a világnap alkalmából készült tájékoztatóból, melyet az Országos Kórházi Főigazgatóság és az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet készített.

Eszerint nagyrohamnál védjük meg a beteget az esetleges sérülésektől! Távolítsunk el a környezetéből minden olyan tárgyat, ami a roham ideje alatt veszélyt jelenthet a testi épségére! Helyezzünk a beteg feje alá párnát vagy összehajtott ruhadarabot! Fektessük a beteget az oldalára stabil oldalfekvésbe! Győződjünk meg arról, hogy a beteg szabadon lélegzik! Maradjunk a beteg mellett, amíg magához tér és a tudata feltisztul!

Kisrohamnál maradjunk a beteg mellett! Próbáljuk megnyugtatni a beteget. Minden esetben próbáljunk videofelvételt készíteni a rosszullétről, amelyet később meg tudunk mutatni egészségügyi szakembernek!

Tolna vármegye és a régió epilepsziás betegei számára a Balassa János kórházban elérhető az Epilepszia Szakambulancia, ahol a kórház epilepszia specialistái szervezik új panaszok esetén az érintett személyek ambuláns vagy osztályos kivizsgálását, ugyanakkor a már ismert betegek folyamatos gondozását is, előzetesen egyeztetett időpont alapján.

És hogy miért pont ez a nap a világnap? Szent Bálint (Valentin), a vértanúhalált halt pap, akinek évszázadokig csodás gyógyító erőt tulajdonítottak, nemcsak a szerelmesek, hanem sokkal régebb óta az ájulástól és epilepsziától szenvedők védőszentje is. Ezért a Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben ezt a napot jelölte ki az Epilepsziások Világnapjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában