Költségek

2023.02.26. 19:38

Szélesre nyílik a buksza, ha jön az első gyerek

Extrém összegnek tűnik, de nem az: a középkategóriás szobabútor (ággyal, komóddal, nagy szekrénnyel) 200–300 ezer forint, az átlagos babakocsi ugyanennyi – derül ki az Ingatlanbazár cikkéből. A babakelengye százezer, a többire meg az egészségügyi vonalon lesz szükség: magánorvos, extra vizsgálatok. De mi nézzük csak a bútort!

TEOL

A kép illusztráció.

Európa nyugati felén roppant népszerűségnek örvend a fekete bababútor. Nem kell sokat várni, és nálunk is elérhető lesz. A színes, mintás bútorfrontok ideje lejárt, legfeljebb a függöny és az egyéb pasztell kiegészítők figurái tarkíthatják az antracit, a szürke, a fahatású és a fehér bútorzatú szobát. A gyerekbútor hosszabb távú befektetés, ha előre gondolkodik a szülő, jó pár évig kiszolgálja kis lakóját a bútorzat – derül ki az Ingatlanbazár cikkéből. A mai trendeknek megfelelően a baba- és kisgyermekbútorzat forma- és színvilága akár egy felnőttszobában is megállná a helyét. 

Amikor jön a második gyerek, neki már nem kell új bababútor, legfeljebb az elsőnek, egy másik szobába. A kiságy a legfontosabb. A legkisebb méret (60x120) 2–3 éves korig használható, és nem alakítható át, egyfunkciós. A nagyobb (70x140) mini ifjúsági ággyá átalakítható, így 5–6 éves korig vehetik hasznát. A kombi babaágy összetett: egy ifjúsági ágyra épül rá a pelenkázókomód és egy babaágy, amely később íróasztallá alakítható át, a komódból pedig tároló lesz. A pelenkázókomódról idővel leválasztható a pelenkázótoldalék. A tárolószekrények és a két-, illetve háromosztású szekrények akár felnőttkorukig kiszolgálják a gyerekeket. 

Néhány szót az extrákról: a klasszikus bölcső csak 1-2 hónapig, az állítható babaöböl magasságállíthatósága miatt sokáig praktikus. A fali polcon a gyakran szükséges holmi tárolható: pelenka, krém. A speciális babahintát beltérre tervezték. 

– A mai bababútorok nélkülözik a figurás mintázatot, a frontok nem rózsaszínek, kékek és zöldek. Lábakon állnak, és szürke, antracit, fehér színűek, illetve faerezetűek. A ruhadivat trendjei előbb a felnőtt-, majd a bababútorokban folytatódnak. Nemtől függetlenül most a szürke szín a legnépszerűbb.

Külföldön nagy népszerűségnek örvend a fekete bababútor

A szőnyeget, a függönyt a szülő választja ki a kicsinek, ami idővel cserére szorul, főleg ha kiderül, hogy nem is tetszik a gyereknek. De még mindig olcsóbb a kiegészítőket megvenni, mint új bútorokat vásárolni. A szülés előtti nagybevásárlás lutri: ki tudja, mekkora ruha lesz a jó? Biztos, hogy kell cumisüveg- és popsitörlő-melegítő, többféle cumi? A babakocsi sokaknál ugyanolyan státuszszimbólum, mint a karóra, az autó, pedig egy évnél tovább aligha használja a pici. Itt a funkció a lényeg, nem a dizájn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában