A tavasz sztárja

2023.03.19. 08:57

Még a medvék is szeretik

Ismerjük meg közelebbről a tavasz egyik első hírnökét, a medvehagymát. Megéri egy kis időt szánni rá, hiszen nemcsak egészséges és finom, de rengeteg gyógyhatással is bír.

TEOL

Erőteljes fokhagymaillatát már messziről érezni / Fotó: Shutterstock

Mint azt már megírtuk, beindult a medvehagymaszezon. A Mecseken a gyűjtők is egyre sokasodnak. A gyűjtésnek viszont fontos szabályai vannak. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni.

Hogy ismerjük fel?

Levelei élénkzöldek, fényesek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, igen hasonlítanak a gyöngyvirágra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Világoszöld szára két levél között hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el, a szár 30 cm-esre nő.

A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben, a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember. Ez az egyik fő ismertetőjegye, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirággal, vagy a mérgező őszi kikericcsel.

Nevét egyébként arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését, és még a föld alól is gyakran kiássák, hogy hozzájussanak.

Egészségvédő, egészségőrző hatású

A medvehagyma gyógyhatása hasonló a fokhagymáéhoz, de hússzor több vas van benne, mint a fokhagymában. Kiválóan alkalmas tavaszi, őszi méregtelenítésre, az egész szervezet megtisztítására, és ez által a közérzet javítására.

Fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést: érdemes elővennünk, ha hasmenésünk vagy épp szorulásunk van. Tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést. Mivel elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat, így immunizálja az altesti szerveket és igen hatékony felfázási tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére is.

További érdekes tényeket tudhat meg a medvehagymáról a mindmegette.hu oldalon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában