Jól esett a mozgás az ünnepek után

2023.04.11. 14:08

Hátizsákkal túráztak a Mészöly-tanyához

Hátizsákot és tornacipőt húztak magukra kicsik és nagyobbak, sőt nyugdíjasok is kedden délelőtt, és a Vármegyeháza elől indulva elgyalogoltak a Mészöly-tanyához. Az idő kellemes volt, és a tavaszi szünet utolsó napján, a húsvéti ünnepek után jól esett közel három kilométert sétálni.

Mauthner Ilona

Tornacipőt húztak magukra és elgyalogoltak a Mészöly-tanyához.

Fotó: Makovics Kornél

Több részletben érkezett meg a közel harminc fős csapat a végállomásra, a Porkoláb-völgyi Mészöly-tanyához. Az edzettebbek haladtak az élen, a kényelmesen gyaloglók kicsit lemaradva tőlük. A csapat tagjai között a gyerekek voltak többségben, illetve az őket kísérő felnőttek, s velük nem ritkán nyugdíjas nagyszülők is. A tavaszi szünet utolsó napját használják ki, mondta az egyik nagymama, aki hozzátette, a sok sonkaevés, finom sütemények után nem is árt egy kis mozgás.

A Mészöly-tanya április elsejével nyitott, három évvel ezelőtt újította fel a város, azóta minden évben az őszi és a tavaszi szünetben várják a hátizsákos túrázókat. Gyakorlatilag minden nap nyitva van a már kultikus hellyé vált épület, mondta Szűcs Zsuzsanna gondnok, egyben tárlatvezető, aki a névadóról, Mészöly Miklósról rengeteg történetet tud mesélni.

A hátizsákos túrát egyébként a Wosinsky Mór Megyei Múzeummal közösen szervezte a város. 

A túrázók közül feltűnt egy kislány, a négy éves Maja is, aki anyukájával, Dórával érkezett. Az édesanya elmondta, a közel három kilométeres szakaszon a kislánya hol ölbe kéredzkedett, hol gyalogolt. Alig várta, hogy felérjenek a meredek szurdikon a tanyához, ahol kézműves foglalkozást is kínáltak a gyerekeknek.

A Humán Szolgáltató Központ támogatásával kilenc diák és négy kísérő érkezett. Tajtiné Janicska Zsuzsa elmondta, óvodai és iskolai szociális segítők, és azoknak a szülőknek nyújtanak segítséget, akik a tavaszi szünetben nem tudták volna a gyermeküket felügyelet mellett ellátni. A városi rendezvények programjaihoz igyekeznek kapcsolódni, ezért jöttek el a hátizsákos túrára a gyerekekkel. 

A nagyszülők és az unokák hátizsákjaiból – ahogy felértek az épülethez – előkerültek az otthonról hozott szendvicsek, és a jó levegőn egyből falatozni kezdtek.

A Mészöly-tanyán kedden délig kínáltak programot – mesehallgatást, kézműves foglalkozást, tárlatvezetést – ezt követően mindnyájan visszagyalogoltak Szekszárdra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában