Kertészkedés

2023.04.15. 07:00

Így lesz szép, dús virágzatú a leanderünk

Mára valószínűleg az óvatosabb kertészkedők is kirakták a szabadba a leanderüket. A pár fokos fagy amúgy nem ártana a növénynek. Több olvasónk is kérdezte, hogy mikor és mennyire szabad visszavágni a leandert.

Mauthner Ilona

Gyönyörű és illatos virágzatát nagyon szeretjük. A sok és egészséges virágzathoz alaposan vissza kell metszeni

Forrás: Shutterstock

A leandert alaposan meg kell metszeni a tavaszi szezonváltáskor, mondta Horváth Péter szekszárdi kertész. És amikor ezt a műveletet végrehajtjuk, nem szabad szívbajosnak lennünk. Az ember hajlamos arra, hogy az évek során nagy nehezen megnőtt erősebb vesszőket sajnálja eltávolítani, de ez nem jó gondolkodás. A leandernek évről évre szüksége van felfrissülésre. A télen megnyúlt ágak amúgy is gyengék, sokszor kórokozóktól, élősködőktől fertőzöttek: igazán nem veszteség ezektől megválni. Arról nem is beszélve, hogy a tavaszi nagy visszametszés alkalmával formázhatjuk is a lombkoronát.

Európa déli részén, Olaszországban, Görögországban, Cipruson, de Bulgáriában is rengeteg leandert gondoznak, és nem sokat bíbelődnek metszőollóval. Nemes egyszerűséggel egy motoros fűrésszel minden előző évi lombozattól megszabadítják a növényt. Ennek ellenére tele vannak virágokkal az ágaik.

A leandert szeretni és dédelgetni kell, ahhoz, hogy a mi klímánkon szépen fejlődjön. A mediterrán cserje meleghez és napsütéshez szokott, ezért mindenképpen fagymentes helyen kell telelteni. Mostanra viszont talán az utolsó durva mínuszokon is túl vagyunk, így elérkezett az idő arra, hogy kitelepítsük a szabadba cserepestől a töveket. 

A visszavágással egyidőben szedjük le az elszáradt leveleket, vágjuk le az elhalt, száraz ágakat. Ezzel a módszerrel biztosan bokrosodni fog a növény és nyáron pompás virágokat hoz majd.

Miután megszabadultunk a kezelhetetlenül nagy és csúnya lombozattól, vizsgáljuk meg a leandert alulról is. Ez a cserje nagyon tápanyagigényes, tavaszra teljesen kiélheti cserepéből a földet. Így célszerű átültetni a növényt, ha nem is minden évben, de legalább kétévente. Átültetéskor morzsoljuk le gyökereiről az elhasznált földet. 

Sok esetben sajnos kártevők is elszaporodnak benne – gyakran atkák -, ezektől ilyen módon praktikusan megszabadíthatjuk a leandert. A friss földdel rengeteg tápanyagot kap a növény, mely megint csak robbanásszerű fejlődésre ösztönzi.

A leander meghálája, ha nyáron rendszeresen kap tápoldatot és ha mindig kellőképpen nedves a földje. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában