Zöldhulladék

2023.04.04. 16:20

Tűzgyújtás, komposztálás, hulladékelszállítás: minden infó egy helyen

Sokaknak valós problémát jelent – főleg, hogy már dübörög a kertszezon – a zöldhulladék felszámolása. A napos órák számának növekedésével itt, vidéken egyre többet töltünk a szabadban. Ezért igyekszünk tágabb értelemben vett otthonainkat is rendbe tenni, összetakarítani. Cikkünkben bemutatjuk a probléma legális megoldásait.

TEOL

A komposztálásnak van néhány alapszabálya, amelyet be kell tartanunk. (Fotó: MW)

Általában a települések önkormányzati rendeletben szabályozzák az avar és kerti hulladék égetésének rendjét. Azonban ezek a rendeletek is hangsúlyozzák, hogy a háztartási tevékenység során keletkezett avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történjen.

Komposztálás 

A szakértők szerint a komposztálás során szerves, főképp növényi hulladékból egy tápanyagban gazdag humuszos közeget képzünk. Illetve nem mi, hanem azok a mikroorganizmusok, amelyek a korhadásnak nevezett jelenség segítségével lebontják a komposztot. Profitálni viszont főleg mi fogunk belőle. A növényeink meghálálják majd a táp­anyagdús komposztot, és keresve sem találnánk alkalmasabb anyagot arra, hogy a talajt termékennyé tegyük. Ráadásul hulladékcsökkentésre is kiváló, hiszen a konyhai zöldhulladékunkat szinte teljes egészében elnyeli.

A komposztáló megépítéséhez számos leírást találunk az interneten. Nem kötelező elsőre egy iparművészeti csodának nekifutni, néhány karóból és egy darab kerítésből is készíthetünk egy óra alatt egy használható próbadarabot. Aki pedig nem barkácsoló alkat, a boltok széles kínálatából is válogathat. 

Van néhány alapszabály, amelyet be kell tartanunk. Egyes iskolák szerint nem helyezhetünk például állati eredetű maradékokat (kivéve a tojáshéj), beteg növényi részeket, és semmilyen nem szerves hulladékot a halmunkba. De sok helyütt olvasni ennél is megengedőbb szabályokat. De mindenképp fontos, hogy komposztunkat nedvesen tartsuk, és bizonyos időközönként átkeverjük.

Tűzgyújtás, égetés

Kizárólag száraz zöldhulladéknak szabad alágyújtani, a háztartási tevékenység során keletkezett avart és kerti hulladékot csak száraz állapotban szabad elégetni. Az égetést úgy kell végezni, hogy a személyi biztonságot ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tűz helyszínén biztonsági felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és eloltható. Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, és a parázslást meg kell szüntetni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában