Allergia

2023.06.18. 11:41

A pázsitfűfélék szórják pollenjüket

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonja.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Budimir Jevtic

Erre az időszakra jellemző, hogy legfontosabb  összetevője, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még a fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket. Az elkövetkező időszakban a pollenterhelés várhatóan tovább emelkedik.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magastartományban alakulhat, a  legutóbbi mérés szerint Szekszárdon közepes volt, a csalánféléké országosan magas, a tolnai vármegyeszékhelyen közepes. A hárs, a bálványfa és a fenyőfélékvirágporának mennyisége alacsony, helyenként közepesszintet érhet el, a ciprus- és tiszafaféléké, a bodzáé, valamint a szelídgesztenyéé jellemzően alacsony.

A lágyszárú allergének közül az útifű és a lórom pollenkoncentrációja még jellemzően alacsony, azonban várhatóan egyre többhelyen érheti el a közepes, tüneteket okozó koncentrációt. Országosan alacsony koncentrációban jelen vannak még a gyékény, a sás, az ernyősvirágzatúak, továbbá már a kenderfélék pollenszemei. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé az alacsony-közepestartományban alakulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában