2023.06.05. 09:19
Mit tegyünk, ha veszélyes a finom falat?
Egyre többen szenvednek az allergia valamilyen formájától.
Egyre többen szenvednek az allergia valamilyen formájától (Képünk illusztráció)
Forrás: Shutterstock
A pollenekkel kapcsolatos túlérzékenység már régóta ismert, ám mostanában egyre nő azok száma, akik valamilyen ételre allergiásak. Az ételallergia leggyakrabban gyerekkorban – különösen csecsemőknél és öt éves kor alatt – jelentkezik, de szerencsére a gyerekek gyakran kinövik érzékenységüket, hiszen emésztőrendszerük fejlődésével egyre kevésbé szívódnak fel az allergén anyagok. Ha viszont az allergia már a gyerekkorban is nagyon intenzív, akkor valószínűleg egy életen át megmarad, és felnőttkorban is sok kellemetlenséget okoz.
Ételallergia akkor alakul ki, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek véli egy étel valamelyik összetevőjét – legtöbbször a fehérjét –, és beindítja ellene a védekezési reakciót. Felnőtteknél a leggyakoribb, allergiát okozó ételek a tojás, a kagyló, a halak és a mogyoró.
Gyermekeknél leginkább a tej, a szójás ételek, a kagyló és a mogyoró számítanak allergénnek. Mivel sokan utaznak külföldre, és kóstolnak olyan ételeket, amelyek itthon nem ismertek, vagy elkészítésük módja tér el a hazaitól, fokozottan figyeljenek az ételallergia jeleire.
Ezek a következők: csalánkiütés, hányinger, hányás, gyomorfájás, hasmenés, viszkető bőr, légzési nehézség, mellkasi fájdalom, duzzanat a légutakban. Az enyhébb tüneteknél elég, ha kerüljük adott étel fogyasztását, ám a légzési nehézség és légúti duzzanat esetében azonnal forduljunk orvoshoz.