Spurkerék

2023.09.24. 19:00

Osztrák földön előzte meg a mezőnyt

Graz mellett aszfaltcsíkon száguldottak a modellautók. A szekszárdi csapat tagja az élen végzett. Vármegyénk székhelyén tevékenykedett a verseny névadója. Hazai pályán is remekeltek a spurkerekesek.

Szeri Árpád

Eszenyi András az Osztrák Modellautó Bajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel

Forrás: Beküldött fotó

Fél tucat ország mintegy ötven versenyzőjét előzte meg – szó szerint – Eszenyi András. A Szekszárdi Spurkerék Modellező Sportegyesület oszlopos tagja nemrég Ausztriában, a MORAC-Ringen, a Timár László Emlékversenyen helyezte gépét a rajtvonalhoz. A Graz közelében található pálya nem volt ismeretlen számára: már korábban is kipróbálta magát ugyanitt, elismerésre méltó eredményekkel.

Ez alkalommal az 1:5 méretarányú onroad kategóriában, igazi bravúrként, a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Egy héttel később ugyanezen a helyszínen a szintén nemzetközi részvétellel zajló Osztrák Modellautó Bajnokságon bizonyította tudását. Ekkor a második helyen végzett.

– Mindig örömmel megyek osztrák versenyekre, belekóstolva egy más, nekem nagyon tetsző kultúrába – nyilatkozta lapunknak Eszenyi András. – A remekül felszerelt Morac-Ring eltér a szekszárdi pályától: utóbbi agyagos borítású, előbbi pedig aszfaltozott. Így tehát a Graz melletti helyszínen egy aszfaltcsíkon vezetjük végig modellautóinkat, nyugtázva a nagyobb gyorsaság, a precízebb vezethetőség előnyeit.

A szekszárdi egyesületnek a kiváló eredményeket menetrendszerűen szállító, huszonhét éves fiatal azt is elmondta, hogy négyéves kora óta foglalkozik autómodell versenyzéssel. Ami megragadta őt ebben a technikai sportágban, az nem más, mint az a lovagias küzdőszellem, ami megannyi barátság alapját adta számára. 

Érdemes arra is röviden kitérni, hogy az immár kilencedik sorszámot viselő Timár László Emlékversennyel az osztrák rendezők vármegyénk egyik, immár néhai kiválósága előtt tisztelegnek. Az autómodellezés szekszárdi apostola, aki az 1980-as években indította útjára vármegyénk székhelyén ezt a sportágat, 2011-ben bekövetkezett elhunytáig baráti kapcsolatokat ápolt Lajtán túli kollégáival.

Akik egyébként valamennyien elismeréssel nyugtázták magas fokú szakmai hozzáértését és nem utolsó sorban emberi kvalitásait. Ez a magyarázata annak, hogy egy versenyt a nevével fémjeleznek, mármint Ausztriában...

A Szekszárdi Spurkerék Modellező Sportegyesület tagjai hazai versenyen is helyt álltak. A Szada Ring Modellautó Pályán 13,5T kategóriába az összetett bajnokság hat fordulója után Ciudan Simon bronzérmet szerzett. Homokbödögén, a VI. Bakonyerdő Kupán E-Buggy kategóriában Kinhirt Botond végzett az első helyen.

A Nitro Buggy mezőnyben Csuzdi Attila modellautója harmadikként érkezett a célba. Junior kategóriában Csuzdi Szabolcs bronzéremmel zárta a küzdelmet.  SCT kategóriában Putzer Alex vehette át az aranyérmet, Lóczi Zsolt egyesületi társa pedig a bronzot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában