Nem semmi!

2023.10.14. 16:25

A versek egy részét mesterséges intelligencia írta

Az Országos Könyvtári Napok keretében Balaskó Ákos volt nemrég a dombóvári Földi István Könyvtár vendége egy író-olvasó találkozó erejéig.

Szeri Árpád
Balaskó Ákos a beszélgetés végén dedikálta a köteteit (Beküldött fotó)

A dombóvári születésű, Petri György-díjas költőt, programozót Bán Emma könyvtárvezető köszöntötte. A szerzővel Albrecht Ferenc gimnáziumi tanár beszélgetett.

Az elmúlt közel tíz évben Balaskó Ákos immár harmadik alkalommal látogatott haza. Korábban a Gépház üzen és Tejsav című köteteivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Most a legújabb, A Perceptron gyermekei című könyvével, Magyarország első, mesterséges intelligencia (MI) közreműködésével elkészült verseskötetével érkezett a dombóvári közönséghez.

A kötet verseinek 16,74 százalékát mesterséges intelligencia írta. Ez elsőre megdöbbentő lehet, viszont ez azt jelenti, hogy a fennmaradó, 83, 26 százalékot Balaskó Ákos írta? (...) A szerzőség százalékszámítása nem visz közelebb a versben megszólaló én azonosításához, de abban talán megnyugodhatunk, hogy a költészet dataizálhatatlan nyomokban, de még mindig tartalmaz valami emberit

 – írta méltatásában Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta. 

Jordán Ferenc hálózatkutató biológus így fogalmazott:

A tudomány és a költészet rendkívül izgalmas kölcsönhatása ez a kötet. Forma- és témabontó, nemcsak újfajta megközelítést kínál az Olvasónak, hanem merőben új témákat is, medveállatkáktól hullámfüggvényekig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában