Recept

2023.10.01. 20:50

Ferenc József csemegéjéért ma is odavagyunk

Eredeti neve Kaiserschmarrn, a császármorzsa a német szó magyar tükörfordítása. Többféle legenda is szól ennek a császári desszertnek a születéséről – írta a videkize.hu.

Teol.hu

Fotó: videkize.hu

Az egyik szerint a vonalaira nagyon vigyázó, karcsú Erzsébet királynénak tálalták először a könnyű, ropogós darabokra sütött omlettet egy kis híg szilvalekvárral. De mivel neki nem tetszett, férjeura, Ferenc József maga elé húzta a tányért, és rögtön meg is ette, annyira ízlett neki. Más vélemények szerint a Kaiser előtag az osztrák hegyi pásztorok nevéből (Kaser) származik. Akárhonnan is kapta a nevét, az biztos, hogy I. Ferenc József osztrák császár és magyar király legkedvesebb desszertje lett.

Alapvetően egy édes omlettet sütünk, liszttel vagy darával dúsítva. A lisztes nyilván krémesebb, a darás ropogósabb. A búzaliszt vagy a búzadara helyett gyakorlatilag bármilyen lisztet vagy darát használhatunk, hiszen a tojások bőven összetartják majd a masszát a szükséges mértékben. A megsült tésztát aztán darabokra vágjuk, és alaposan megpirítjuk. Sütőben egyszerűbb, de vastag talpú serpenyőben is lehetséges. Mindig adunk hozzá valami finom házi lekvárt vagy befőttet, esetleg friss gyümölcsöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában