Tölteléknek, köretnek is kiváló

2023.10.15. 19:26

Ínycsiklandó a sültgesztenye illata

Megkezdődött a szelídgesztenye-szezonja. Hazánkban az árutermő szelídgesztenye-ültetvények területe 249 hektár, az ültetvények elsősorban a nyugat- és dél-dunántúli megyékben helyezkednek el.

Teol.hu

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az országos éves termésmennyiség jellemzően 200–500 tonna között alakul, ami a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. A magyar szelídgesztenye-export elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorul az ország.

Az import évente 2000–2500 tonna között mozog, 1–1,2 milliárd forint értékben, jellemzően Olaszországból – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szelídgesztenyéről sokaknak a gesztenyepüré jut eszébe, vagy a télen, a kályhás gesztenyesütők felől áradó finom sültgesztenye-illat.

Ez a gyümölcs azonban ezeknél az érzékszerveinkre gyakorolt ínycsiklandó hatásán túl, rendkívül figyelemre méltó tulajdonságokkal bír, ezért jó, ha nem csak idénygyümölcsként gondolunk rá. Hiszen tele van vitaminnal, antioxidáns hatású, „sejtvédő” E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb.

Még a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában