Az állatorvos válaszol

2023.10.03. 11:47

Kutyák, macskák egészséges testsúlyának megőrzése

A testsúly-felesleget, amely gyakran az egészségre is negatív hatással van, könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint kezelni.

Brunner Mónika

Hosszas hideg időjárás esetén gyakran kell cserélni a kinti állatok vizét (Fotó: Shutterstock)

Bár az elhízás bizonyos betegségek egyik tünete is lehet, leggyakrabban mégis a helytelen táplálás az ok, amiért azonban nem mindig az állat gazdája a felelős (kivéve, ha folyamatosan plusz táplálékot ajánl fel a kedvencének) – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Hozzátette, hogy ha már próbálkoztunk a bevitt táplálék mennyiségének csökkentésével és az eredmény nem kielégítő, akkor érdemes állatorvossal megvizsgáltatni az állatot, az esetleges mögöttes egészségügyi okok kiderítése érdekében. Ezen kívül a táplálék összetételének is jelentős szerepe van, ahogy az ember esetében, úgy az állatoknál is a szénhidrátok (leggyakrabban cukor tartalmú és gabonafékből készült ételek) fokozott bevitele súlygyarapodáshoz vezethet.

A különféle kutyatápok gyakran viszonylag nagy mennyiségű gabonát tartalmaznak (mert az olcsóbb, mint a hús). Bizonyos fajták genetikai alapon is hajlamosabbak a hízásra, erre külön érdemes odafigyelni, és ha lehet, már kölyökkortól helyes táplálékhoz szoktassuk őket, így jó eséllyel meg lehet előzni az egészségestől eltérő testsúly kialakulását. Az ivartalanítás gyakran a fizikai aktivitás csökkenését és fokozott étvágyat eredményezhet, ezért az ilyen állatok táplálását ennek megfelelően javasolt megváltoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában