Szociális érzék

2023.11.02. 16:22

Miért nyújt önzetlen segítséget egy állat?

Az ember és az állatok egyik szociális jellemzője az önzetlen segítségnyújtás, idegen szóval: altruizmus.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Ez egy olyan viselkedésforma, amely nehezen magyarázható az önző génekkel, a túlélési ösztön által motivált cselekvésekkel, a versengéssel, mivel az altruista cselekedet a fajtárs túlélési esélyeit növeli, míg a sajátját csökkenti – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Az önzetlen segítségnyújtás belülről motivált, szándékos viselkedés, vagyis nem függ külső megerősítéstől (jutalomtól), ugyanakkor mégis tudatos. Genetikai alapja legnyilvánvalóbban az utódokat nevelő szülőkben jelenik meg, de a magas szociális érzékkel rendelkező állatokban, mint amilyen a kutya – hasonlóan az emberhez – az altruizmus túlmehet a rokoni kapcsolatokon, sőt még a faji korlátokon is. Utóbbi esetben a segítő viselkedés gyakran kölcsönös, jó példa erre a gazda és a kutya kapcsolata, amelyet ebben az értelemben lelki szimbiózisnak is tekinthetünk. 

Az emberek gondoskodnak az állataikról, amely gyakran altruista cselekedeteket is magában foglal, hiszen például egy súlyosan beteg állat gyógykezeléséért nem ritkán az állat értékének többszörösét kell kifizetniük. 

A kutyák, macskák viszont szintén segítenek az embereknek, nem csak a hasznos szolgálataikkal, hanem az érzelmi kötelékekkel, ugyanis ezek a fejlett idegrendszerű állatok képesek empátiát mutatni az ember irányába, amire manapság sok embernek igen nagy szüksége van. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában