Így érkezik majd a 13. havi nyugdíj

2023.12.25. 10:00

A kormány kiterjesztette a jogosultságot több ellátásban részesülőre is

A karácsonyi költekezések után sok nyugdíjas számolgatja, mikor jut majd hozzá nagyobb összegű juttatáshoz.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Jövőre 13. havi nyugdíjra jogosult az, aki az idei év legalább egy napján, valamint 2024. januárjában öregségi nyugdíjban (beleértve a nők kedvezményes nyugdíját is), özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban vagy mezőgazdasági járadékban részesül - számolt be erről a haszon.hu.

A tizenharmadik havi ellátásról szóló kormányrendelet alapján a jövő év februárban minden jogosultat egységesen megilleti 13. havi nyugdíjként vagy ellátásként a 2024. januári (6 százalékkal megemelt összegű) nyugdíja vagy jogosító ellátása teljes összege plusz havi juttatásként.

A törvény nagyon szűk korlátok között jogosít a plusz egyhavi nyugdíjra. Azonban a kormány kiterjesztette a jogosultságot számos egyéb ellátásban részesülőre is. Az utóbbiak juttatásának a neve 13. havi ellátás (és nem 13 havi nyugdíj). Az érintett ellátások listáját a NyugdíjGurun nézhetik meg.

A jövő februárban esedékes 13. havi támogatást a szokásos nyugdíjfizetési napon viszi a postás. Belföldi bankszámlára utalásnál az extra juttatást külön tételként, de a nyugdíjakkal azonos napon, február 12-én írják jóvá a bankszámlákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában