Koszorú

2023.12.07. 15:20

Az első adventi gyertya a hitet jelképezi

Az idei advent rendhagyó, hiszen maga az advent – mindig, minden évben – november 30-ához, azaz Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól számított négyhetes időszak. Idén azonban ez egy kicsit eltér a korábban megszokottaktól.

Mauthner Ilona

Az adventi koszorú négy gyertyája Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálja

Fotó: MW

Ezúttal ugyanis a december 3-ára esik advent első vasárnapja, ami azt jelenti, hogy éppen 24-én ér majd véget a várakozás időszaka. Ez azt jelenti, hogy  december 24-én délelőtt még az adventet ünnepeljük a templomokban, de az este már Jézus születéséről szól. 

Az adventi koszorú négy gyertyája Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálja, és mindegyiknek megvan a maga jelentése.

Az első a hitet jelképezi, Isten a megváltást elsőként ugyanis Ádámnak és Évának ajánlotta fel, így ez a hit szimbólumává vált. A katolikusoknál az első gyertya lila színű, amely a bűnbánatra utal.

A második gyertya a zsidó népet szimbolizálja, akiknek Isten megígérte, hogy közülük való lesz a Messiás, ezért ez a lila gyertya a remény jelképe. A harmadik, rózsaszínű gyertya Szűz Máriát szimbolizálja, aki megszülte Jézust, ezért ez a gyertya az öröm jelképe. A negyedik, utolsó gyertya – szintén lila –Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek; ezért ez a gyertya a szeretet jelképe.

A gyertyák színeinek külön jelentésük van, ugyanis hagyományosan három lila és egy rózsaszínű gyertya áll a koszorún.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában