Névnap

2023.12.17. 06:30

Boldog névnapot Lázárok, Olimpiák!

December 17-én Olimpia és Lázár névnapja van.

Teol.hu

Boldog névnapot kívánunk!

Forrás: Shutterstock

Az Olimpia név görög eredetű, az Olümpias név latinos változata, jelentése: az Olümposz hegyéről való, égi, isteni.  A név viselőire jellemző, hogy sokszor harcban áll az emberekkel, de saját magával is. Nehezen viseli el a korlátokat, szabályokat. A név híres viselője Olympia Dukakis amerikai színésznő, és Olympia Mancini olasz bárónő, Mazarin bíboros unokahúga, Savoyai Jenő anyja.

A Lázár héber-görög-latin eredetű név, az Eleazar névből származik. Jelentése: Isten a segítőm. A biliai Lázár Mária és Márta fivére, Jézus barátja, akit Jézus négy nappal a halála után feltámasztott. A név viselője barátságos, kellemes udvarias, tisztelettudó ember. Társát megbecsüli, de céljaiból nem enged, azt minden áron véghez viszi. Neves Lázárok: Mészáros Lázár honvéd altábornagy, Szentes Lázár magyar labdarúgó és Kovács Lázár séf, műsorvezető, gasztronómiai tanácsadó. 

A kibővített naptárak szerint ma van Begónia, Belizár és Lázó névnapja is.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában