Tájkép

2023.12.06. 20:07

Fotóriporterünk sikere: Makovics Kornél második lett a legrangosabb hazai fotópályázaton

Makovics Kornél második helyezést ért el Táj kategóriában a Magyarország 365 fotópályázaton, amelynek díjait szerdán este adták át Budapesten, az Eiffel Műhelyházban.

Rónai Gábor

A Magyarország 365 fotópályázaton helyezést elérni már alapjában véve nagy dolog. Hát még az, ha valaki bekerül a legjobbak közé. Ez sikerült most a Teol.hu és a Tolnai Népújság fotóriporterének, aki egy nyári zivatar idején készített felvétellel pályázott, az elismert szakemberek – Kaiser Ottó, Keleti Éva, Haris László, Potyó Imre, Rizsavi Tamás, Kurucz Árpád – alkotta zsűri pedig második hellyel jutalmazta.

Makovics Kornél "Hihetetlen Energiák" című díjnyertes fotója

Az idei évben több mint negyvenezer képpel pályáztak az alkotók, a zsűri öt kategóriában – Természet, Táj, Építészet, Portré és közösségi események, valamint Streetfotó – tizenhat fotóriporternek ítélt oda egy-egy díjat, s adta át azokat ünnepélyes keretek között a havazást megúszó, de egész nap eső áztatta fővárosban.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, hogy rendkívül büszke rá, hogy ennyi tehetséges fotóriportert köszönthet ezen az estén az Eiffel Műhelyházban, hozzátéve, hogy ez a pályázat mára az ország legrangosabb pályázatává nőtte ki magát.

Dömötör Csaba azt hangsúlyozta, hogy valamennyi pályázatra beküldött képet a szülőföld szeretete köti össze. Készülhettek akár a debreceni nagytemplom előtt, a Duna korzón, vagy az atlétikai világbajnokságon. A legszebb képekből egy album is megjelenik majd, így az ország legjobb fotói az otthonokba is beköltözhetnek, hangsúlyozta beszédében a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Kornél díjnyertes fotója kiállítva

Kaiser Ottó, a zsűri elnöke a díjátadó után azt mondta, a világ azt üzeni, hogy a felkészült, gondolkodó és kitartó fotográfusoké a siker. A Magyarország 365 egy olyan pályázat, amelyben kibontakoztathatják tehetségüket a hazai fotóriporterek, akik közül néhányan lehet, hogy már el is indultak a világhírnév felé.

Hihetetlen Energiák

Makovics Kornél a díj átvétele után azt mondta, hihetetlen energia van egy-egy nyári zivatarban. Időjárásunk egyre kiszámíthatatlanabb és egyre szélsőségesebb, tette hozzá fotóriporterünk. A díjnyertes képet egy faszerkezetű kilátó tetején, állványról készítette, mindössze két félperces expóval. Kihangsúlyozta: a vihar itt már elvonulóban volt, sok kárt hagyva maga után. Kidőlt fák, elöntött pincék mutatták a pusztításának súlyát.

Kaiser Ottó, a zsűri elnöke és Makovics Kornél fotós az Eiffel Műhelyházban (A szerző fotója)

„Az élmény leírhatatlan. Fent állsz Szekszárd legmagasabb pontján, egy faszerkezet tetején. Szakad az eső és a jég. Emellé pedig orkán erejű szél társul. Szétázol, mozog alattad az egész építmény, de nem foglalkozol vele, mert egy cél lebeg a szemed előtt, megcsinálni a képet, amiért jöttél. Életed fotóját...” – mondta Makovics Kornél, aki a Táj kategóriában végzett a második helyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában