Jegyzet

2024.02.12. 10:49

A helyzet nem javult, csak romlott

Nem panaszkodhatunk, rendelkezünk legalább egy olyan termékkel, amiben EU-s téren is igen gazdagok vagyunk.

Szeri Árpád

A képződés meghaladja a hasznosítást (Illusztráció: Shutterstock)

Ez a termék nem más, mint a hulladék, hétköznapi szóval a szemét. Egy frissen megjelent kimutatás szerint az Európai Unióban az egy főre jutó települési hulladék mennyisége két évvel ezelőtt 513 kilogramm volt. Magyarországon ugyanezen esztendőben 406 kilogramm hulladékot termeltek személyenként. Igaz, ezzel még nem értük el a legfejlettebb országok –mint például Ausztria, Dánia vagy Németország – nívóját, de már gond nélkül magunk mögé utasítottuk az észteket, a lengyeleket és a románokat is.

Hogy mi lesz ezzel az irdatlan mennyiségű szeméttel, nemcsak hazai, hanem európai, illetve világ szinten, arra nézve nincs megnyugtató válasz. Egyszerű oknál fogva nincs, ugyanis a hulladék képződés aránya jóval meghaladja a mégoly kiterjedt újra hasznosítás arányát. Nem mai keletű ez a gond, a zseniális Robert Sheckley már 1968-ban ezt vetette papírra egyik tudományos-fantasztikus művében, az egyébként „megszállottan túlszaporodó” földlakók lényegi jellemzéseként: „Abban mesterkednek, hogy a maguk termelte hulladék egyre növekvő halmazában éljenek.”

Azóta eltelt több mint fél évszázad és a helyzet nem javult, csak romlott. Azért szerencsére nincs minden veszve, ma is vannak még nagyon sok helyen tiszta források. Igaz, ezeket a helyeket nem egy esetben csak a hosszasan sorjázó szeméthalmok mentén lehet elérni…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában