Megelőzés

2024.02.01. 07:30

Igyekeznek küzdeni a méhnyakrák ellen, sajnos kicsi a szűrési hajlandóság

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából számos település figyelemfelhívó kampányt szervezett, köztük Simontornya is január 27-én.

Brunner Mónika

Magyarországon sajnos alacsony a szűrési hajlandóság

Fotó: Gabor Marcell

Kőmíves Kinga védőnő és a Simontornyai Mályvavirág Pont vezetője tájékoztatta lapunkat, hogy munkája során rendkívül fontosnak tartja, hogy a gondozottjai rendszeresen járjanak méhnyakszűrésre. 

"Gyöngy-percek programunkkal a szűrővizsgálatok fontosságára hívtam fel a lakosság figyelmét. Ezenkívül az idei év fő témája a nők motivációja, hogy miért járnak rendszeresen nőgyógyászhoz méhnyakszűrésre" – tette hozzá. Elmondta, fél éve, hogy Simontornya is csatlakozott a Mályvavirág Alapítvány tevékenységéhez.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményének időszakában, január huszonkettő és huszonnyolc között az alapítvány az országos Mályvavirág Pontok, több mint kétszáz település, védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák segítségével rendezvényekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal mutatott rá arra, miért elengedhetetlen a rendszeres méhnyakszűrésen való részvétel. A programokról nem hiányozhatott az elmaradhatatlan gyöngyfűzés sem. Az országszerte elkészített gyöngy karkötőket ezúttal is eljuttatják nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

Magyarországon a szűrési hajlandóság sajnos nem éri el a skandináv országok kilencven százalékos arányát. Ennek oka lehet többek között például egy rossz élmény, a szociális háttér vagy az alacsony egészségértési szint. A Mályvavirág Alapítvány célja, hogy felderítse, mi állhat a háttérben, és segítse azokat, akik még hezitálnak a szűrővizsgálaton való részvétellel kapcsolatban. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában