Együnk szivárványt!

2024.04.07. 11:30

Tudja, mik az egészségtudatos étkezés alapszabályai?

Itt a tavasz, újra friss, hazai zöldségek közül válogathatunk a piacokon, boltokban, érdemes ilyenkor áttekinteni, mit tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan étkezzen a család. Báder Gabriella táplálkozási tanácsadóval, kétgyermekes anyukával arról is beszélgettünk, hogy miért fontos "megenni a szivárványt".

Teol.hu

Tudja, mik az egészségtudatos étkezés alapszabályai? (beküldött kép)

A MyFarm egészségtudatos fogyasztóknak szállít vegyszermentes zöldségkosarakat, ügyfelük, Báder Gabriella biomérnök, kétgyermekes édesanya három fő pontban foglalta össze az egészségtudatos étkezés alapszabályait.

Báder Gabriella táplálkozási tanácsadó (Beküldött kép)

Az egészségtudatos étkezés alapszabályai

Törekedjünk rá, hogy minden megevett falat a lehető legtöbb mikrotápanyagot (ásványi anyagot, vitamint, nyomelemet, rostot és színanyagot) tartalmazza! A mikrotápanyagok nem egyenlők a bevitt ételek kalóriamennyiségével, viszont ezekre van szükségünk a sejtszintű fejlődéshez. Ez azt jelenti, hogy ételválasztásainknál nézzük meg, hogy például egy péksüti vagy az édesburgonya tartalmaz-e több cinket, magnéziumot, színanyagokat és sortokat.

A boltokban található élelmiszerek 70 százaléka (többszörösen) feldolgozott és finomított termék; ha tehetjük, válasszunk ezek helyett inkább a feldolgozatlan, finomítatlan, természetből jövő alapanyagokat. A zöldségeket és gyümölcsöket kiegészítve gabonafélékkel, álgabonafélékkel (pl. hajdina, rizs, quinoa), hüvelyesekkel, húsokkal, halakkal, tojással és belsőségekkel, már egy jó alapcsomagot tudunk letenni az otthoni asztalra. 

Fő a változatosság, együk meg a szivárványt!

Fő a (színek, alapanyagok) változatosság(a)! Másképp: együk meg a szivárványt! A lakosság zöldségfogyasztási szokásai túlnyomó részt kimerülnek a paprika, paradicsom, uborka háromszögben. Pedig ezeken túl is van élet, hozzuk be az étrendünkbe a karfiolt, káposztaféléket, tökféléket, keresztesvirágúakat, salátákat! Egy idő után még egészségtudatosként is hajlamosak lehetünk beleragadni öt-hat alapanyagba, de választhatjuk például a rizs helyett a hajdinát, a kölest, vagy sült, színes gyökérzöldségeket is. Néha megéri a hagyományos választásokon túllépni, kinyitni a látókörünket, új recepteket keresni. 

A kiegyensúlyozott tányér elve

Legyen előttünk a kiegyensúlyozott tányér elve! Ez segít a makrotápanyagok (szénhidrát, zsír, fehérje) megfelelő elosztásában. A kiegyensúlyozott tányér elve a gyakorlatban úgy néz ki, hogy főétkezésnél a tányérunk legalább fele tartalmazzon rostdús zöldségeket, például: friss salátát valamelyik MyFarm kertből, párolt brokkolit, vagy valamilyen fermentált zöldséget: savanyú káposztát, kovászos uborkát, esetleg olajbogyót. A tányérunk negyedén legyen jó minőségű, kevéssé feldolgozott szénhidrátforrás, pl. sült édesburgonya, sütőtök, vagy egy majonézes krumpli saláta, főtt hajdina. A maradék egynegyednyi helyre pedig valamilyen zsír- és egyben fehérjeforrást helyezzünk. 

Konkrét példa: egy szelet sült hal, egy adag főtt hajdinával, friss salátával, paradicsommal, retekkel olajbogyóval – ez egy kiegyensúlyozott tányér, mert megfelelő mennyiségben és mértékben van rajta zsír, fehérje és rost. 

Ha egy hölgy egészségtudatosan szeretne élni, ráadásul várandósság előtt áll, akkor a fentiek jó ökölszabályok lehetnek, és nem csak a leendő anyukának, de az egészséges fogantatás miatt az apukának is. 

Hogyan vezessünk be új étkezési szokásokat?

Nos, az ritkán szokott működni, hogy az egyik napról a másikra mindent megváltoztatunk, a szakértő azt javasolja, hogy tegyük ezt inkább lépésről lépésre, új kis szokások bevezetésével.  

Előbb reformáljuk meg a reggelit, aztán a következő étkezésre hozzunk be minél több zöldséget, később nyúljunk hozzá a főétkezésnél, mondjuk a szénhidrátforráshoz, hogy ne mindig tészta vagy krumpli legyen az asztalunkon. Szépen fokozatosan, ahogyan beépítjük az új apróbb szokásokat, úgy egy idő után már ez válik természetessé, mert az életmódváltás azt is magával hozza, hogy rájövünk: tényleg ezek az ételek töltenek fel, ettől lesz több energiánk, jobb az emésztésünk, optimalizált a testsúlyunk és nyugodtabb az alvásunk. 

Báder Gabriella szerint, ha a sejtjeinket a szükséges mikro- és makrotápanyagokkal jóllakatjuk, annak a hasznát a hétköznapi életben is megérezzük. Jobban fogunk koncentrálni a munkánkban, este marad még energiánk a gyerekünkkel akár leülni, legózni, és pihentetőbben is alszunk, sorolt személyes példákat, hozzátéve: az étkezési szokásokat és a hétköznapi teljesítményünket az ember agya nem feltétlenül köti össze, pedig nagyon is van összefüggés közöttük. Az étkezésünkből alapvetően következik ugyanis, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában