Az állatorvos válaszol

2024.06.05. 10:58

Állatokra is hat az időjárás

Az utóbbi években az időjárás szélsőséges változásait tapasztaljuk. Ezek a hirtelen, illetve nagy mértékben bekövetkező változások igénybe veszik az élő szervezeteket.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció

Fotó: Firn

Az arra hajlamos egyedeknél ilyenkor különböző betegségtünetek is megjelenhetnek, vagy felerősödnek a már meglévők – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Elmondta, hogy az emberek gyakran vérnyomásproblémákkal küszködnek ilyenkor, amit a gyógyszerekre beállított szervezet még nehezebben kezel, de néha a társállatainknál megfigyelhetőek az erre utaló tünetek, például az álmosság, a fáradékonyság, az étvágytalanság.

Az állatoknál is közismert például az epilepsziás betegeknél jellemző rohamok halmozódása, amely a külső hőmérséklet hirtelen csökkenésével, vagy a légnyomás változásával, a levegő elektromos töltésével vagy a Hold fázisaival függ össze. Ilyenkor akár a nagyobb adag gyógyszer ellenére súlyosbodhatnak a tünetek.

Az időjárás hajlamosító szerepét csökkenteni tudjuk, többek között azzal, hogy igyekszünk az egyéb stresszfaktorokat minimalizálni.

Hasznos a táplálékbevitel csökkentése is, ami által a kiválasztó szervek terhelése is csökken és az immunrendszer is hatékonyabban működik. Jó módszer a mesterséges táplálék helyett a természetes táplálás előnyben részesítése is. 
A pszichés stressz elkerülése vagy minimalizálása talán a legfontosabb, ezért kutyák esetében például érdemes mellőzni a keményebb kiképzéseket, lakásban tartott macskáknál pedig, mint általában, biztosítani kell a nyugalmat, például a napi rutint, a lehetőleg változatlan otthoni környezetet, tette hozzá dr. Jakab Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában