hullámhossz

2018.04.11. 17:30

Magyar rekorder, 42 órán át vezetett nyárzáró élő adást

A paksi Fortuna Rádió indulásakor, 25 évvel ezelőtt kezdett műsorokat vezetni Schuckert József. Ma is aktív rádiós, főszerkesztő, a 2003-ban felállított rekordját még nem döntötték meg. Akkor, ötvenévesen egy 42 órás, nyárzáró adást vezetett.

Wessely Gábor

Édesapja jó nevű órásmester volt. Kézenfekvőnek tűnt, hogy az ipart folytatja Schuckert József a paksi belvárosban lévő üzletben. Így is történt. Leérettségizett 1971-ben, aztán megszerezte az órás végezettséget.

A rendszerváltást követően azonban működgetni kezdtek a helyi rádiók, s ő – kellemes mikrofonhangja és jó szervező, műsorkészítő készsége révén – a paksi adások összeállításának egyik úttörője lett. Le is parkolt a Fortuna Rádiónál, immár 25 éve. Közelebbről ez úgy nézett ki, hogy eleinte csak kéthetes műsorszórási engedélyeket kaptak – például a sörfesztivál idejére –, és 23 évvel ezelőtt, 1995-ben kezdték a rendszeres adásokat. Először csak Paksban gondolkodtak, aztán tíz-tizenkét településre terjedt ki a vételkörzet, s volt olyan időszak, négy-öt év, amikor három frekvenciát használtak: paksi, cecei és bonyhádi műsorokat készítve.

Nagy zenefogyasztó volt mindig Schuckert József, vagy ahogy városszerte ismerik: Suki. Rengeteg hanganyagot gyűjtött össze magnószalagokon, kazettákon, bakelitlemezeken már a hetvenes, nyolcvanas években. Egy ideig magnós klubot vezetett a Paksi Ifjúsági Házban. Volt miből válogatnia, amikor elindította első műsorát, a Leporolt lp-ket a rádióban. Ez vasárnap délutánonként többnyire élő adásban ment, szombat délutánonként pedig magazinműsort vezetett. Aztán bővült a kínálat, például híradással, szomszédolóval, a környező települések bemutatásával. Ennek kitelepülős változata is volt, a Fortuna Roadshow, ami nem egy helyen összekapcsolódott a falunappal.

Közéleti érdeklődésének, közéleti kapcsolatainak is nagy hasznát vette rádiósként Schuckert József. Könnyen és gyorsan tudott elérni és mikrofonvégre kapni bárkit a településvezetők közül; egy ciklusban, 1994–98-ig maga is önkormányzati képviselő volt. S mindemellett, 2000-ig még órásként is tevékenykedett. Akkor aztán bezárta a több mint hetvenéves műhelyt. Bejöttek a kvarcórák, a digitális órák, a mobiltelefonok. A klasszikus órásmesterség ideje leketyegett.

Végül is nem okozott nagy traumát a szakmával való szakítás, mert volt másik, izgalmasabb megélhetési lehetősége. A rádiózásnak szentelte az energiáit. Amikor a főszerkesztő, Stasszer Andrea gyesre ment, átvette tőle a vezetői teendőket. A titulusa ma is főszerkesztő. (Stasszer Andrea pedig tulajdonos-ügyvezető.)

A műsorszolgáltatás felépítése időnként változott. A Leporolt lp-k helyét átvette a Suki-koktél, szombat és vasárnap hajnalban. Paks vételkörzetében máig ez a leghallgatottabb műsor. De népszerű a szintén általa szerkesztett, vasárnap délelőtti Fortuna Unikum és az AKT (Aktuális Közéleti Térkép) is. Mindkettő az előző hét eseményeiből szemezget. Az egyik az érdekességeket emeli ki, a másik hírösszefoglaló, a dolgok mögé kukkantással. Arra a kérdésre, hogy milyen lenne az élete, ha nem rádiózhatna, egyetlen szóval felel Schuckert József: tartalmatlan.

Még 65 évesen is odateszi magát, mert azt vallja: rutinból is lehet műsort vezetni, de nem érdemes. Annak, hogy odateszi magát, két következménye volt: egy jó és egy rossz. A rossz a szívritmus-szabályozó, amit a hatvanadik, a jó pedig egy oklevél, amit az ötvenedik szülinapjára kapott. Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy Suki máig a maratoni műsorvezetés magyar bajnoka. Egy hosszú, nyárlezáró adást tervezett 2003-ban, stúdióbeszélgetésekkel, telefonos interjúkkal, sok zenével, sok megszólalóval, játékokkal.

Első ránézésre tíz-tizenkét órásnak tűnt a mutatvány, s végül 42 órás országos rekord született. (Evési, dohányzási, vécéhasználati lehetőség behatároltan volt.) Azt tekinti pályafutása csúcsának, de a Fortuna Rádió is jól járt, mert az országos sajtóvisszhangnak köszönhetően, a vételkörzeten kívül is ismertté vált.

Egymást váltó tanúkkal hivatalosan ellenőrizték a rádiós rekordkísérletet

Korabeli beszámoló a tizenöt évvel ezelőtti rekordidejű műsorvezetésről: „A paksi székhelyű Fortuna rádió egy nem mindennapi kampánnyal zárta a nyarat.

A nyár utolsó két napján, augusztus 30-án reggel 6 órától 31-én 24 óráig, 42 órán keresztül műsort vezetett a rádió egyik műsorvezetője, Schuckert József. A teljes műsornak ő volt a szerkesztője és a technikai pultot is ő kezelte! A 42 óra alatt a főszerep a nosztalgia zenéé volt, ehhez kapcsolódva a műsorban élőben – telefonon keresztül – megszólaltak a hazai könnyűzene prominens képviselői.

Mindemellett játékokkal, vendégekkel, éjszakai tabuk nélküli beszélgetésekkel, folyamatos interaktív műsorral, valamint 42 órán át tartó élő kívánságműsorral várták a hallgatókat. Szombaton éjfélkor a rádióban és a környék négy diszkójában egy időben szólalt meg a Fortunamix. Hogyan tartsuk ébren Sukit? – címmel várták a 42 óra alatt telefonon és sms-ben is a legjobb ötleteket. A 42 órás egyszemélyű műsorvezetést és technikázást hivatalosan is lejelentették a Guinness rekordnál.

A jegyzőkönyv hitelesítéséhez többek között 4 óránként 2-2 tanú igazolta a teljesítményt. Schuckert József kérte a hallgatókat, hogy a Fortuna rekord alatt segítsenek ébren maradnia, hívják telefonon, keressék a Fortuna rádió honlapját, kérjék kedvenc slágereiket, vagy beszélgessenek vele örömükről, bánatukról.” Forrás: PaksNet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában