mezőgazdaság

2018.12.03. 11:30

Kevesen fizetnek járulékot, pedig a nyugdíjra is kell gondolni

Nem változott a járulékfizető őstermelők száma, tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ugyanakkor az őstermelők adózását és járulékfizetését figyelembe véve kevés a főállású és a tevékenysége alapján járulékfizetésre kötelezett gazdálkodó. Tolna megyében hatezer főállású őstermelő fizet járulékot a tevékenysége után.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Tavaly országosan százötvenhatezer őstermelő szerzett bevallásköteles összeget elérő bevételt az Agro Napló adatai szerint. Közülük negyvenhétezren fizettek valamekkora összegű járulékot a bevételeik után.

Az őstermelők adózására és járulékfizetésére vonatkozó különös szabályok figyelembe vételével ez azt jelenti, hogy kevés a főállású és a tevékenysége alapján járulékfizetésre kötelezett gazdálkodó. Alapesetben ugyanis, ha más jogviszonyból – például munkaviszonyból – a termelő nem számít biztosítottnak, akkor a mezőgazdasági őstermelőnek a minimálbérnek megfelelő összeg után kell megfizetni a hét százalék egészségbiztosítási járulékot (négy százalék természetbeni- és három százalék a pénzbeli egészségbiztosítási járulék), valamint a tíz százalék nyugdíjjárulékot.

Kivétel, ha az őstermelői tevékenységből származó előző évi bevétele nem érte el a támogatások nélkül számított nyolcmillió forintot. Az adóhivatal Tolna megyében mintegy hatezer adózó őstermelőt tart nyilván jelenleg, tájékoztatta lapunkat Mózsik Szilvia, a megyei igazgatóság sajtószóvivője.

A bonyhádi Fülöp Péter tizenöt év munkaviszony után lett munkanélküli. Hosszú hónapokig nem tudott elhelyezkedni. Ugyanis a felkínált állások vagy a fővárosban voltak, vagy száz kilométernyire a lakóhelyétől tudott volna munkába állni. Így aztán végül úgy döntött, kiváltja az őstermelői igazolványát.

A családnak van egy kis földje, azon kezdett el gazdálkodni, és még a méhészkedést is bevállalta. Ennek már öt éve, azóta őstermelőként van betegbiztosítása, és a nyugdíjjárulékot is fizet.

A jelenlegi adózás szerint még így is nagyon jól jár.

A költségeket számlával kell igazolni

Idén, augusztus 6-áig országosan százötvenhatezer-négyszáznyolcvannyolc magánszemély szerzett bevallásköteles bevételt mintegy nyolcszázkilencven milliárd forint értékben. Közülük nyolcvanezer-nyolcszázkilencvenegyen tettek nemleges nyilatkozatot. Emiatt nem is számítottak jövedelmet közel kétszázharmincnégy milliárd forint után. Az őstermelőkre vonatkozó adószabályok szerint ugyanis, aki az őstermelésből származó jövedelme megállapítására a tételes költségelszámolást választja, és a támogatások összege nélküli bevétele az adómentesség értékhatárát meghaladja, de az nem több négymillió forintnál és legalább a (támogatásokkal együtt számított) bevételének a húsz százalékát kitevő összegű, az őstermelői tevékenységével kapcsolatosan felmerült, költségként elismert kiadásait számlával tudja igazolni, annak nem kötelező jövedelmet számolnia. Ha megfelel a fenti feltételeknek, élhet nemleges nyilatkozat­tételi jogával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!