mezőgazdaság

2019.08.29. 18:10

Kukoricafajtákat hasonlítottak össze Palánkon

A megszokottól eltérően, de a hagyományokat folytatva rendezték meg ma elsősorban a környékbeli gazdáknak, a kukorica és napraforgó fajtabemutatót Szekszárd-Palánkon.

Mauthner Ilona

2019.08.29 Szekszárd, A környékbeli gazdák szemügyre veszik az idei kukoricatermés fajtáit. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A rendezvényt Simonné Szerdai Zsuzsanna, az Agrárminisztériumhoz tartozó palánki Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója nyitotta meg. Mint mondta, második alkalommal rendezi meg a palánki iskola az amúgy nagy hagyományokkal rendelkező fajtabemutatót, amelyet a Minerág Kft. indított el.

Az iskola szervezésében még a nyár elején tartották meg az első fajtabemutatót, amikor a gabonafajtákat hasonlíthatták össze a termelők és a forgalmazók, illetve ma tartották a másodikat. Az igazgatónő hangsúlyozta, minden munkafázist a szakiskola diákjai végeztek el, aminek presztízs értéke van a palánki iskola számára.

A megnyitót követően a kukorica földek mellett folytatódott a tanácskozás. Nyolc forgalmazó mutatta be a különböző fajtákat, azok előnyeit, terméshozamát. A szántóföldi szemle után szakmai előadásokkal folytatódott a program a palánki szakiskolában. Szó esett a precíziós és hagyományos gazdálkodásról, a pontos hozammérésről, az idei évjárat sajátosságairól a kukorica és napraforgó termesztésében, illetve a piaci aktualitásokról, árakról, elvárásokról. Tolna megyében egyébként idén is szép termés mutatkozik mind kukoricából, mind napraforgóból, jókor jött a csapadék, így az aszálynak nincs nyoma a területeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!