karbonmentes energiatermelés

2020.03.09. 20:00

A várakozáson felül termelt a paksi naperőmű

Az előzetesen becsültnél többet, közel 30 gigawattóra (GWh) villamos energiát termelt első hálózatra kapcsolása óta a paksi naperőmű. A tavaly márciusban avatott erőmű tervezett üzemideje 25 év. 

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt adták át az ország akkor legnagyobb naperőművét Pakson. Az üzemeltetési tapasztalatok felülmúlják a várakozásokat, a megtermelt energia ugyanis jóval meghaladja az előzetesen kalkulált energiamennyiséget A 20,68 megawatt (MW) beépített teljesítményű erőmű éves rendelkezésre állása 99,96 százalék, csúcskihasználási tényezője 15 százalék volt tavaly – tájékoztatott az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. fenntartható termelési csoportvezetője, a naperőmű létesítésének projektvezetője. Molnár Ferenc hozzátette, a rendelkezésre állás azt mutatja, hogy az elméleti maximális óraszám hány százalékában képes rendeltetésszerű használatra, a csúcskihasználási tényező pedig azt, hogy az elméleti maximális teljesítőképességéhez mérten ténylegesen mennyi energiát termel meg egy év alatt.

A cégcsoport naperőművei 2019-ben 113 GWh villamos energiát állítottak elő, ebből a paksi 27,4 GWh-t. – A beépített napelemek hatásfoka az idő előre haladtával csökken. A tervezett üzemidő végére a panelek teljesítménye a jelenlegi ismereteink szerint a névleges érték 70-80 százalékára fog csökkenni, ezzel arányosan csökken a csúcskihasználási tényező is – részletezte a szakember.

Az, hogy az ország egyik legnagyobb naperőműve éppen az atomerőmű szomszédságában épült meg, szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a 2020 januárjában publikált Nemzeti Energia- és Klímaterv is erre a két pillérre alapozza az ország jövőbeni energiaellátását. A klímavédelemmel és a fenntartható energiatermeléssel kapcsolatos célok elérése érdekében karbonkibocsátás-mentes technológiákra van szükség. Ez pedig hazai viszonylatban a nukleáris és a megújuló energiaforrások térnyerését jelenti. – Magyarország természeti adottságai a napenergia hasznosításának kedveznek, ezért a megújuló bázisú energiatermelésen belül a naperőművek arányának jelentős növekedése várható – húzta alá Molnár Ferenc.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv szerint 2030-ra 21 százalék lehet a megújuló energia részaránya. A megújulók, beleértve a napenergiát, valamint a nukleáris energia jól kiegészíti egymást. Az atomerőmű alaperőművi feladatokat lát el, azaz a zsinórtermelést biztosítja 90 százalék feletti csúcskihasználási tényezővel. A fotovoltaikus erőművek által termel energia mennyisége a napsugárzás intenzitásától függ, de szükség van rájuk a klímavédelmi célok elérése és az importhányad csökkentése érdekében.

Hat kisebb naperőmű is készült Pakson

A naperőműveket lehetőség szerint jó benapozottságú, árnyékhatásoktól mentes, jó megközelíthetőségű, gyenge termőképességű, sík területre telepítik. Fontos szempont, hogy a területet árvíz vagy belvíz ne veszélyeztesse, ne álljon természetvédelmi vagy kulturális örökségvédelem alatt – vázolta az MVM fenntartható termelési csoportvezetője. Molnár Ferenc azt mondta, a Paks melletti területet a fenti szempontok alapján választották ki. Az MVM Csoport a több mint egy éve működő 20,68 MW-os naperőmű mellett még további hat fél megawattos napelem parkot létesített Pakson. Ezek közül négy üzembe helyezése megtörtént januárban. A másik kettő teljes körű próbái várhatóan márciusban véget érnek.

Borítókép: Egy éve adták át az atomerőmű szomszédságában az ország egyik legnagyobb napelemparkját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!