mezőgazdaság

2020.04.02. 07:00

A vetéshez jól kell időpontot választani

Április másodika van, a termelők egy része úgy gondolta, itt az ideje a tavaszi vetésnek. Van, aki már elvetette a napraforgót, de sokan türelmesebbek, a magasabb talajhőmérsékletre várnak.

Mauthner Ilona

2020.03.28 Szedres, Szedres környékén elkezdődtek a mezőgazdasági munkák. Permetezés, vetés főnyírás. (nem akarták, hogy szerepeljen a nevük bár hol is) Fotó: Makovics Kérnél

Fotó: Makovics Kornél

A megye északi felében több gazdálkodó már elvetette a napraforgót még a múlt heti havazás előtt. Igaz, március közepén kifejezetten jó idő volt, szinte a kora nyarat idézte. Tavaly ilyenkor már virágzás előtt állt a repce, igaz akkor a szakemberek azt hangsúlyozták, három héttel előrébb van a természet. Az biztos, a mezőgazdaságban nincs két egyforma év.

Ezt erősítette meg Hauszknecht Ferenc szekszárdi gazdálkodó is. Mint mondta, ha ilyen kiszámíthatatlan évek lettek volna akkor is, amikor a gazdálkodásukat elkezdték, hamar belebuktak volna. Szerencsére akkor jobb idők jártak. A gazdálkodó szerint az idén nem kell kapkodni, ők április 10-e környékére tervezik a kukorica és a napraforgó vetését. Addig is van munkájuk bőven, a talajt készítik elő a vetéshez, magágyat készítenek, mű­trágyát szórnak, és még az őszi kalászosok fejtrágyázásából is maradt tennivaló.

– Jól kell megválasztani az időpontokat, nem szabad hibázni, mert rámehet az adott év bevétele egy rossz döntésre – mondta Hauszknecht Ferenc, aki a fiával, Rolffal együtt gazdálkodik. – Ma már nagyon jók az időjárási előrejelzések, így igazítani lehet hozzájuk a munkát, például szeles időben se permetezni, se műtrágyát szórni nem lehet – mondta a gazdálkodó. Évről évre csökkentették a kukorica és a búza vetésterületét az olajos magvak javára. Tavasszal napraforgóból vetnek többet, már le is szerződtek a termés egy részére.

Kovács Béla kajdacsi családi gazdálkodó úgy tervezi, hogy a jövő héten elkezdik a vetést. Mint mondta, minden startra készen áll, mérik a talaj hőmérsékletét és várnak, az ideális érték 10-12 fok körül van. Tehát nem a naptárt kell nézni, hanem a talajt mérni – mondta a gazdálkodó.

A bátaszéki agrármérnök, Schultz Péter, a családi gazdaság ifjú tagja elmondta, a nitrogén műtrágyát szórták ki tegnap, majd azt bedolgozták a földbe. Még nagyon nyers a föld, és hideg is a vetéshez, reméli, a jövő hét közepére már ideális lesz.

Bár minden műveletnek megvan a maga ideje, az időjárás ebbe gyakran beleszól. Tavaly például már március utolsó napjaiban tudtak napraforgót vetni, idén április 8-a előtt biztos, hogy nem tudják elkezdeni ezt a munkát. A héten még fagypont környéki hőmérsékletet is jeleznek.

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök szerint sem kell kapkodni a vetéssel. Nyilván aki már túl van ezen, annak sem lesz nagy kára, de érdemes türelmesnek lenni, hiszen minél korábban vet a gazdálkodó, annál több időt és pénzt kell majd fordítani a növényvédelemre is.

Kevés hasznot hoz, mégis vetik

Évek óta visszatérő kérdés a gazdálkodók körében, mivel váltsák ki a területükön a búzát és a kukoricát. Ez a két növény ugyanis egyre inkább csak az önköltséget termeli meg, hasznot nem nagyon hoz. Hauszknecht Ferenc azt mondta, vetőmagot lenne jó termelni, azt azonban öntözni kell, így addig, amíg ezt nem tudják megoldani, kézenfekvő alternatívaként marad a több olajos növény. Az elmúlt években a gabona- és olajnövények árának más növényekét meghaladó emelkedése, valamint a területalapú támogatások növekvő összege a termelőket arra ösztönzik, hogy kisebb kockázattal próbáljanak jövedelmet termelni. Ennek megfelelően termelési szerkezetüket egyszerűsítették, egyre kevesebben foglalkoznak az alapnövényeken kívül más kultúrák termesztésével.

Borítókép: Műtrágyát szórnak vetés előtt a földekre Szekszárd határában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!