agrártárca

2020.05.21. 11:30

Újabb állami földekre lehet ajánlatot tenni

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, ennek érdekében május 11-én folytatódott a három hektár alatti területű állami földek értékesítése. Tolna megyében alig akad olyan település, mely ne lenne érintett ebben a programban. A legtöbb földrészletet Miszlán és Tamásiban hirdettek meg huszonkét, illetve huszonegy területtel.

Mauthner Ilona

Forrás: MW-archívum

Az agrártárca programjának második szakaszában országosan a több mint kilencezer ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton június 8-áig. A második értékesítési ütemben 9026 darab ingatlan, illetve tulajdoni hányad meghirdetésére került sor, melyből 2292 darab az olyan ingatlan, melyre az első értékesítési ütemben nem érkezett vételi ajánlat, így ezeket most újra elérhetővé teszik. Minden megyében és szinte minden művelési ágban meghirdetnek ingatlanokat, összesen 4663 hektárt, átlagosan 0,6 hektáros méretű földeket.

Nagy István agrárminiszter az Agrofórum szaklapnak számolt be arról, hogy a gazdák egy egyszerű ügyfélkapus regisztrációt követően harminc napig nyújthatják be pályázataikat. Ahogy az első ütemnél, úgy most is az egy hektár alatti területek esetében a Magyar Állam fizeti az értékbecslés költségeit.

Kifejtette: arra törekszenek, hogy megfelelve a kormány által elrendelt biztonsági előírásoknak, a lehető legkevesebb személyes kontaktus mellett nyissák meg a magyar gazdáknak az állami földvásárlás lehetőségét.

Az agrárminiszter emlékeztetett, hogy a program április elején zárult első értékesítési fázisában a 6540 meghirdetett ingatlan csaknem hatvan százalékára volt érdeklődés, több helyen pedig árverseny alakult ki a területekért. Az átlagos ajánlati ár elérte az egymillió forintot hektáronként, ami komoly eredmény, hiszen átlagosan 0,8 hektáros területeket hirdettek meg.

Az Agrárminisztérium célja a programmal, hogy a tulajdonostársak vásárolják meg a tulajdoni hányadokat, és ennek köszönhetően jelentősen csökkenjen az osztatlan közös tulajdonok száma. Emellett az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő, az állam által bérbeadás útján nehezen hasznosítható ingatlanok értékesítése történik.

Az értékesítésre kerülő földek listája az nfk.gov.hu oldal mellett a kormany.hu oldalon is elérhető, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerülnek a megvásárolható ingatlanok adatai.

Tolna megyében több ezer embert és húszezer hektárnyi földterületet érint az osztatlan föld, míg országosan négymillió földtulajdonost és több mint egymillió hektárnyi földterületet.

Az osztatlan közös tulajdonok az 1990-es években részben a kárpótlási eljárásokban, részben pedig a szövetkezeti részaránytulajdon-kiosztáskor jöttek létre sok gazda nagy bosszúságára. Az ilyen földek jogilag ugyan forgalomképesek, de ha sok a tulajdonostárs, csak nehezen értékesíthetők, mert ahhoz mindegyiknek hozzá kell járulnia.

Több településen van eladó föld

A Nemzeti Földügyi Központ honlapjáról válogattunk Tolna megyei településeket, melyek érintettek lehetnek a június 8-ig benyújtható vételi ajánlatban. Szinte alig van olyan település a megyében, mely ne szerepelne a listán. Így a teljesség igénye nélkül: Alsónyéken (4 db), Aparhanton (4 db), Bátán (6 db), Bátaszéken (7 db), Bogyiszlón (9 db), Bonyhádon (2 db), Bölcskén (4 db), Decsen (11 db), Pakson (11 db), Miszlán (22 db), Tamásiban (21 db), Tolnán (9 db), Tevelen (1 db), Szekszárdon (9 db), Szakcson (3 db), Sióagárdon (3 db), Dombóváron (2 db), Szedresen (3 db), Őcsényen (3 db). Több Tolna megyei településen a külterületi mellett zártkerti ingatlanokat is meghirdettek, illetve a földek listája mellett az is szerepel, hogy az adott területnek van-e érvényes bérleti szerződése, és annak időpontja mikor jár le.

Borítókép: Voltak, akik korábban kimérették a földterületüket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!