kelendő a meggy

2020.07.02. 11:30

Meggyből közepes a termés, a kereslet felhajtja az árat

Idén a szokottnál jóval nagyobb a kereslet a meggy iránt, aminek az az oka, hogy elfagyott a sárgabarack, a cseresznyéből kevés termett, málnából pedig alig. A meggyből lekvárt, kompótot is lehet készíteni, és a feldolgozóipar is nagy érdeklődést mutat a gyümölcs iránt.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Meggyből a becsült termésátlag idén hektáronként ötszáznegyvenkét kiló, ami elég gyenge eredmények számít, hiszen ez a gyümölcs tud nyolcezer kilót is, hektáronként. Csakhogy közbeszólt az időjárás. Ahogy szokás mondani, Medárd beleköpött a meggylevesbe rendesen, helyenként száz millimétert elérő heti csapadék­összegekkel, amely felpuhította, megrepesztette a korai meggyfajtákat, és fokozott védekezést követelt a gombakártevők ellen.

Kostyál Előd bátaszéki gazdálkodónak Várdomb és Bátaszék között van egy öt hektáros ültetvénye, ahol meggyet termel. A korai fajtákat már leszedték, de hátra van még a termés kétharmada. A terület jó fekvésének köszönhető, hogy fagykár nem érte a fákat, így idén közepes termésre számítanak. Minőségben viszont gyengébb a vártnál, mondta a fiatal gazdálkodó. A száraz tél miatt felszaporodtak a kórokozók, a szemek nem teltek ki, majd jött a sok eső, ami inkább csak rontott a helyzeten. A szemek repedtek, rohadni kezdtek. A kései fajtáknál viszont jó esély van arra, hogy közepesnél több és jobb minőségű is lesz a termés.

A termés zömét rázógéppel szedik le, így kilója tíz forintba kerül, a kézi szedés viszont száz forintba. A szüretelési költséget tehát ki kell gazdálkodni, ennek ellenére kézzel is szedetik a meggyet. A kereskedőknek, közvetlenül a vásárlóknak így adják el. A feldolgozóipar számára viszont a gépi szedés is megfelel, noha itt több kategória van. A lémeggy kilóját például 60–80 forint közötti áron veszik át, az ipari meggyet – a konzerviparban lekvárt, kompótot, befőttet, fagyasztott terméket készítenek belőle – kilóját 250–300 forint közötti áron veszik át. Nagy a szakadék a két ár között, pedig a termelési költség mindkét esetben ugyanannyi.

Kostyál Előd, fiatal gazdálkodó öt hektárnyi saját meggyesében dolgozik (Fotó: M. D.)

Július végéig kitart a szezon

Hazánkban a meggy termőterülete meghaladja a tizennégyezer hektárt, ami több mint egy tizede az összes gyümölcstermő területünknek; a szőlőt nem számítva.

A hazai gyümölcstermesztés részesedése a mezőgazdasági kibocsátásból nem egész tizenöt százalék, évjárattól függően – ebből a meggyter­mesztés közel tíz százalékos részesedéssel bír. Az éves termésmennyiség közel százezer tonna körül mozog, de ebből a hazai fogyasztók asztalára jellemzően maximum húsz százalék kerül. A legnagyobb felvásárlónk Németország, ahová a hazai termés csaknem fele kerül, melyből lényegében üveges meggy készül.

A lémeggy piaca viszont a konzervipari tételeknél is kiszámíthatatlanabb, mert a kompótmeggyből kieső mennyiség és a szerbiai tételek árnyomása itt fog lecsapódni. A szomszédos ország ugyanis jóval nagyobb termőterülettel rendelkezik, mint Magyarország.

Az idei meggyszezon július közepéig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!