mezőgazdaság

2020.08.21. 11:30

Az alföldi borászatok idén több szőlőt vesznek

Elkezdődött a szüret a megye két borvidékén. A korai fajtákat szedik, az Irsait, a cserszegi fűszerest, a csabagyöngyét. A szőlő egészséges, a termés bőséges.

Mauthner Ilona

20200812 Szekszárd A szekszárdi szőlészetekben javában zajlik a zöldmunka. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Az idei szép termés egyrészt áldás, másrészt gond a gazdáknak, hiszen az idén nem versengenek a szőlő felvásárlásáért. A járvány miatt kevesebb bor fogyott, tele vannak a pincék. Ezekben a napokban sorra keresik fel a szőlőtermelők a felvásárlókat, feldolgozókat, és ők kínálják átvételre a szőlőjüket. Egy átlagos évben ez fordítva szokott lenni. Az idén a kínálat nagyobb, mint a kereslet, és ez önmagában meghatározza a szőlőárakat.

Kétségkívül azok vannak nagyobb bajban, akik csak szőlőt művelnek, tehát feldolgozójuk nincs, mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere. Tolna megyében főleg Bátaszék, Báta, Felsőnyék, Simontornya, Medina körzetében vannak kiszolgáltatott szőlőtermelők. A feldolgozók többsége a tavalyi árat prognosztizálja, de azt tudni kell, tavaly is nagyon nyomottak voltak már az árak. Kérdés, ezen az alacsony áron mennyi szőlőt vesznek át. Tavaly átlagosan egy kiló szőlőért 110 forintot fizettek.

A szekszárdi borászok többsége prémium kategóriás borokat készít, melyeket nagyrészt éttermekben, szállodákban, rendezvényeken értékesítenek. A járvány miatt azonban hónapokra bezártak az éttermek, az idegenforgalom megállt, a rendezvények elmaradtak, így az értékesítés is visszaesett, és ez meghatározza most a szőlő felvásárlását is, mondta Czink Vera közgazdász, aki az egyik szekszárdi gazdaság ügyvezetője.

– A Szekszárdi borvidéken még azok a vevő-szállító kapcsolatok is gyengültek, melyek évtizedek alatt épültek ki a szőlőtermelők és egy borászat között – tette hozzá. A borászatok elsősorban a saját szőlőjüket dolgozzák fel, és emellé minimális mértékben vásárolnak mástól. Ezzel szemben az Alföldi borvidéken, ahol jellemzően nem csak prémium minőségű borok készülnek – így az ő forgalmuk a veszélyhelyzet alatt inkább nőtt, mint csökkent – a korábbi éveknek megfelelő mennyiségű, ha nem több szőlőt szándékoznak felvásárolni.

A szekszárdi borászatok többet fizetnek a szőlőért a termelőnek

Czink Vera elmondta, a szekszárdi borászatok százhúsz-százharminc, esetenként százötven forint körüli szőlőfelvásárlási árról beszélnek fajtától függően, de ez az ár inkább lefelé mozdulhat, ha a felvásárló a szüret vége felé üti nyélbe az üzletet.

Az alföldi borászatok ugyan több szőlőt vesznek át, mint a helyiek, de az árak idén is, mint mindig, náluk alacsonyabbak a szekszárdi ajánlatnál. Ebben az évben az átvételi árakat tekintve jellemzően száz forint körüli összeget adnak a szőlő kilójáért.

Schmidt Győző, a bonyhádi székhelyű Danubiána Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja is, két hete elmondta, a termelőkkel már meg is egyeztek a szőlő mennyiségében és a termés árában. A tavalyihoz hasonló összeget tudnak adni, ami átlagban száz forint körül alakul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!