Mezőgazdaság

2020.10.27. 10:25

Több ezer megyei gazdálkodó érintett

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Több ezer megyei gazdát érint az a rendeletmódosítás, mely az eddigi nitráthasználattal kapcsolatos. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két éve kezdett egyeztetéseket az érintett szervezetekkel és kutatóintézetekkel, hogy segítse a gazdálkodást. A NAK szerint ennek is köszönhető a szabályozás kedvező változása.

A módosítás egy, a gazdálkodóknak régóta nagy problémát okozó, merev szabályozáson enyhített. A jogszabály-változtatás szükségességét több gazdálkodó és vállalkozás képviselője jelezte, a kamara ezért is kezdett egyeztetésbe arról az érintett szervezetekkel. A szakminisztérium is figyelembe vette a problémát, és támogatta annak megoldását. Első lépésként sikerült uniós szinten egyeztetni a módosítással érintett problémakört, ami ellen nem érkezett kifogás.

A rendeletmódosítás lényege: nagy tömegű kukoricaszár, napraforgószár és tarlómaradványok időbeni lebontásához és a talaj biológiai feltáró folyamatainak elősegítéséhez szántóföldi termőhelyen száz kilóhoz 0,8 kiló nitrát hatóanyagot lehet adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!