Agrárium

2021.05.02. 07:00

Jól jött a csapadék az őszi gabonának

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei falugazdászai idén is felmérték a tavaszi munkák haladását és a mezőgazdasági kultúrák állapotát.

Szeri Árpád

Vendégh Edit, a NAK Tolna Megyei Szervezetének elnökének tájékoztatása szerint a megyében a március végén érkezett felmelegedés hatására beindultak a mezőgazdasági munkák, megkezdődött a tavaszi gabonák talaj­előkészítése, vetése. A gazdálkodóktól nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy a járványügyi helyzet miatt a vetőmagok vagy egyéb alapanyagok beszerzése akadályba ütközött volna.

A tél nagyon csapadékszegény volt, majdnem 50 milliméterrel maradt el az átlagostól, és márciusban is az átlagosnál kevesebb csapadék hullott, ami miatt kritikusan szárazzá vált a talajok felső rétege. Ez a talajelőkészítő és vetési munkákat is nehezítette. A magágy-előkészítéshez, a növények csírázásához, keléséhez szükség volt az áprilisban érkezett átlagosan mintegy 30 milliméter csapadékra. Az is hátráltató tényező volt, hogy a hőmérséklet is elég változékonyan alakult, áprilisban több hullámban hideg levegő érkezett, aminek a hatására a talaj hőmérséklete szintén jelentősen visszaesett.

A megyében az idei évre közel 36 ezer hektár a napraforgó vetésterülete. Ebből 27-30 ezer hektár már be is van vetve, előreláthatóan a hónap végére a vetés be is fejeződik. Kukoricából 74 ezer hektár a tervezett terület, amiből 19-20 ezer hektár van jelenleg elvetve. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a kukorica csírázásához jelenleg még alacsony a talaj hőmérséklete. Sajnos várhatóan a kukorica és napraforgó esetében is elhúzódó kelésre lehet számítani.

A repcék elkezdtek virágozni, az év eleji aszályt követően az eső jókor jött, de az állományok nagyon heterogén fejlettségűek, ezért megyei szinten csak közepes termésre lehet számítani. A két hete esett 15–20 milliméter csapadék az őszi gabonák számára jókor érkezett.

A vetések szemmel láthatóan jól fejlettek, kellően bokrosodtak. Az őszi vetésű kalászosok nagy részével a gazdák elégedettek, erős közepesre becsülik a hozamot. Az áprilisban lehullott csapadék hatására azonban növényegészségügyi problémák léphetnek fel, a búzákon megjelenhet a lisztharmat és a sárga rozsda, ezért szükséges lehet az ellenük való védekezés.

Sajnos az extrém tavaszi időjárás, különösen az éjszakai-hajnali fagyok jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben. A március második felében, de leginkább húsvéthétfőn és az azt követő csütörtökön beállt -2 és -6 Celsius-fok közötti fagyok éppen a legérzékenyebb stádiumban érték a virágzásban lévő gyümölcsösöket. Így a veszteségek igen jelentősek, a termelők 70–80 százalékra becsülik a fagykár mértékét. Pontos adatok viszont csak a kárbejelentéseket követően lesznek majd.

Borítóképünk: Itt a csávázott kukoricát vetették. A gép egyszerre vetett, és szórta a műtrágyát (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik