diótermés

2021.05.18. 11:30

Még megfékezhető a rovar idei kártétele

Immár második éve keseríti meg a termelők életét a dióburok-fúrólégy okozta kár a diófákban. Ilyenkor májusban még reménykeltőek a fák és a rajta lévő diókezdemények, de július közepétől már látszik, hogy barnul el a gyümölcsöt körbe vevő burok, melyben sajnos nem lesz termés. Több olvasónk is kérte, írjuk meg, hogyan lehetne védekezni a kártevő ellen.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kimondottan nagyobb – több hektáros – dióültetvények, ahol a termelő részben ebből él, kevés van a megyében, de néhány diófa szinte minden vidéki ház udvarában megtalálható. Az országban egyébként közel nyolcezer hektáron termelnek diót a statisztikai hivatal által gyűjtött információ szerint. Ezzel a dió – az alma, valamint a meggy után – a harmadik legnagyobb területet foglalja el, az összes gyümölcstermő terület 9,5 százalékán termesztik.

Tolna megyében kétszáznegyven hektáron található dióültetvény. A nagyobb ültetvények elsősorban árutermelésre létesültek. Ezek termését csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, exportálni, ha az előírt minőségi elvárásoknak megfelelnek. Ez többek között csak akkor lehetséges, ha a diófát károsító betegségek ellen szakszerűen tudunk védekezni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a betegségek felismerése, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

A dióburok-fúrólégy július környékén jön elő a fák alatt lévő avarból, ahol áttelelt bábok formájában. A még zöld dióba petéznek, a kikelő nyüvek miatt pedig maga a dióbél megbarnul, ehetetlenné válik. Tehát, aki most elkezd védekezni, esélye van rá, hogy az idei termést megóvja.

A védekezést kezdhetik azzal, hogy a fa alatti talajt fertőtlenítik a kereskedelemben kapható talajfertőtlenítő szerekkel. A fára úgynevezett zöldessárga színcsapdákat érdemes kihelyezni, a fa méretétől függő darabszámban, július elejétől szeptember végéig, tanácsolta dr. Gabi Géza.

A terméshullások folyamatos felszedése és megsemmisítése is fontos. Ezt már az első dió lehullásakor el kell kezdeni, mert ha késő ősszel kezdik el, akkor a lárvák jelentős része már a talajban lesz, ahol áttelel. Ha valaki nem tudja folyamatosan felszedni a termést, akkor fóliát lehet a fa alá teríteni, és hetente eltávolítani a lehullott diót.

A kártevő ellen engedélyezett készítmények: Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC és Mospilan 20 SG. A legsikeresebben valószínűleg drónos permetezéssel védekezhetünk a károsító ellen az eddig elvégzett kísérletek alapján. A drónok növényvédelmi célú használatáról szóló rendelet jelenleg egyeztetés alatt van, várhatóan nemsokára megjelenik. Ez esetben megrendelhető lesz szolgáltatóknál a drónos permetezés, ami hatásos lesz. Jelenleg a háti motoros permetező a leghatásosabb és engedélyezett eszköz.

Miatta drágább évről évre a dióbél

Viszonylag nem régen – három, négy éve – került hazánkba ez a károkozó rovar, Amerikából érkezett hajón Olaszország felől szállítmányokkal, mondta dr. Vörös Géza agrármérnök. Évente egy nemzedéke van, de a rajzása hosszú ideig eltart.

A dióburok-fúrólegyet, vagy ahogy a gazdák nevezik, diógubacslegyet a diótermesztők nagyon jól ismerik a megyében is. Tavaly ugyanis nem volt olyan diós hazánkban, ahol nem okozott volna nagy kárt a termésben ez a hártyásszárnyú rovar. A burokban fejlődnek ki a nyüvek, így a burok nem tud száradni, ezért a dióbél könnyen nyálkássá válik és bepenészesedik.

Tavaly nagyon elfutottak az árak, éppen a gyenge kínálat miatt. Egy kiló pucolt dióért négy-ötezer forint közötti árat kérnek a piacokon. Ha idén is kevés lesz a dió, várhatóan az árak tovább emelkednek.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!