megyénkben is szedik

2021.10.16. 11:15

Beérett a dió, de lehet, hogy kevés lesz belőle

Beköszöntött az ősz, az esők is megérkeztek, minden feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődjön a diószedés szezonja. Az idei immár a harmadik esztendő, amikor a dióburok-fúrólégy tönkreteszi a termést.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Kimondottan nagyobb – több hektáros – dióültetvény, ahol a termelő részben ebből él, kevés van a megyében, de néhány diófa szinte minden vidéki ház udvarában megtalálható. Az országban egyébként közel nyolcezer hektáron termelnek diót a statisztikai hivatal által gyűjtött információ szerint. Tolna megyében pedig kétszáznegyven hektáron.

Az egyik jelentős megyei ültetvénnyel az alsónyéki Sánta István és családja rendelkezik, huszonegy hektár a saját ültetvényük, és ehhez tizenöt hektárnyi dióst még bérelnek.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hektáronként százhúsz fára lehet számítani – mondta korábban a termelő, aki immár tizenkilenc éve foglalkozik diófákkal. A nagyobb dióültetvények elsősorban árutermelésre létesültek. Ezek termését csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, exportálni, ha az előírt minőségi elvárásoknak megfelel. Ez többek között csak akkor lehetséges, ha a diófát károsító betegségek ellen szakszerűen tudunk védekezni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a betegségek felismerése, mondta dr. Vörös Géza agrárszakmérnök. Három-négy éve került hazánkba ez a károkozó rovar.

Amerikából érkezett hajón Olaszország felől, szállítmányokkal, tette hozzá dr. Vörös Géza. Évente egy nemzedéke van, de a rajzása hosszú ideig eltart. Nehéz védekezni ellene, mert a diófák nagyok, kézi vagy motoros háti permetezővel csak a fák alját éri el az ember. A dió kedvelt sütemény-alapanyagnak számít, különösen az őszi, téli időszakban. Jelenleg kilójáért a piacokon négyezer-négyezer-ötszáz forint körüli árat kérnek.

Úgy tűnik, a boltokban olcsóbb, viszont előfordulhat, hogy az előrecsomagolt zacskókban otthon kiderül, hogy avasat fogtunk ki.

A dió árának alakulása Tolna megyében, a piacokon

2017-ben, októberben

2500 Ft/kg

2018-ban, októberben

3000 Ft/kg

2019-ben, októberben

3600 Ft/kg

2000-ben

4000 Ft/kg

2021-ben

4500 Ft/kg

Forrás: TN gyűjtés

Borítókép: A dió igen kedvelt csemege, sok hagyományos sütemény készül vele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!