Tradíció

2022.02.17. 20:00

Óvják a gímszarvas-populációt Gemencben

A Gemenc Erdő és Vadgazdaság Zrt.-nél tradíció és kiemelten fontos az egyedülálló gímszarvasállomány és annak genetikai készletének megtartása.

Schilli-Bárány Margit

Lovaskocsival juttatják ki az erdőbe az ellátmányt (Fotó: Makovics Kornél)

A Gemenc Zrt. teljes mértékben állami tulajdonú erdőgazdaság, amelynek Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje a Gemenci erdő. A társaság nemcsak ezt a területet óvja, hanem a vagyonkezelésében lévő dombvidéki és homokhátsági területekre is odafigyel. Ezért a nemzeti kincsért felel, és az előírások szerint folytat erdő- és vadgazdálkodást, amely rendkívül összetett feladat, és jelentős mértékben eltér egy átlagos, profitorientált vadászterülettől. Az erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás éves munkálatainak körforgása az évszakoknak megfelelően adott munkaműveletek elvégzését irányozza elő, ennek pedig szerves része a vadetetés. 

Sipos Sándor, a Gemenc Zrt. erdészetvezetője részletesen beszélt a vadetetés időszakáról és pontos menetéről. A gemenci erdőben túlnyomórészt gímszarvasok élnek, mely populáció kiemelkedő Európában, de szép számban találhatóak itt vaddisznók is. Az ASP (afrikai sertéspestis) magyarországi megjelenése miatt itt is csökkenteni kellett az állományt az ország valamennyi területére érvényes állat­egészségügyi előírásoknak megfelelően.

A téli időszak kezdetétől, az októberi első fagyoktól egészen április végéig folyamatosan zajlik a vadállomány kiegészítő takarmányozása. A fő feladat az, hogy olyan táplálékhoz jusson a vad, amelyet egyébként ebben a zárt erdőtömbben nem találna meg. Elsősorban itt olyan kiegészítő takarmányokat helyeznek ki, melyeket a fás szárú növényzetből nem tud felvenni a gímszarvas. Nyári időszakban a vadföldeken, vadlegelőkön, kaszálókon, réteken zöldtakarmány formájában könnyen magához veszi a gímszarvas a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet, de télen csak az elszáradt növényi maradványokat találja. Ilyenkor az etetés a hiányzó táplálékot pótolja. A téli időszak minden élő szervezetet megvisel, a nyári vitamintartalékok elfogynak, az állatok is lényegesen rosszabb kondícióba tudnak kerülni a tél végére. A kiegészítő takarmányozással ezt szeretnék megelőzni és kiegyensúlyozni. 

A takarmány típusa két részre oszlik a szarvasok esetében. Kapnak szemes takarmányt, kukoricát, búzát, gabonaféléket és szálastakarmányt is, fűszénát és esetlegesen silóféléket, melyek kicsit lédúsabbak. A téli eleség 98 százaléka saját termelésből származik, nem a versenypiacról szerzik be. A gazdálkodás, mint fő tevékenység itt is megmutatkozik, így a saját mezőgazdasági területek termését visszaadják a természetnek vadetetés formájában. Csak kis tételben van szükség külső forrásból való beszerzésre. Ezek többnyire mikroelemeket tartalmazó speciális készítmények, melyeket a takarmányhoz adnak. A gímszarvasnak nagyon fontos a fás szárú tápanyag. A téli fakitermelések során rengeteg gally és rügy kerül a földre. Ezeket folyamatosan fogyasztják rendkívül magas ásványianyag-tartalmuk miatt.

Sétáló János az állandó etetőhelyeket hetente két-három alkalommal tölti fel kiegészítő takarmánnyal (Fotó: Makovics Kornél)

A Gemenc Zrt. teljes vadászterülete 46 ezer hektár, ennek egy része mezőgazdasági terület. A vadetetésben a kerületvezető kollégák munkáját mintegy tizenöten–húszan segítik. A takarmányt autókkal és lovaskocsikkal juttatják ki a külső területekre. Az időjárásnak megfelelően mérik az adagot, ha kemény a tél, természetesen emelnek a mennyiségen. Az etetőhelyek meghatározottak, hetente két-három alkalommal töltik fel azokat. Az etetés ideje változó, váltogatják a napszakokat és figyelik a vad mozgását is. 

– Fontos, hogy teljesen tiszta és minőségi takarmányt kapjon a vad, hiszen a cél az, hogy az állomány minőségét megőrizzük, és ha szép, egészséges egyedeket szeretnénk, akkor magas minőségű élelmet kell biztosítanunk számukra – emelte ki Sipos Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!