Új technológia

2022.07.05. 20:00

Szőlőpermetező drónt fejleszt a Bodri Pincészet

Unikális fejlesztésbe, egy szőlőpermetező drón tervezésébe és építésébe kezdett a Bodri Pincészet.

F. V.

Dr. Bodri István (balról) és dr. Hoffmann Péter a keddi projektismertetőn (A szerző fotója)

A keddi projektindítón dr. Bodri István ügyvezető-résztulajdonos elmondta, sokat ötletelnek, miként lehet a modern technológiát és technikát sikeresen alkalmazni a szőlőtermelés és a borkészítés területén. A növényvédelem terén már eddig is sikeresen működtek együtt fejlesztőkkel, akikkel most a szőlő permetezését szeretnék modernizálni. 

Mint elhangzott, a világ számos pontján alkalmaznak már drónokat a mezőgazdaságban több dologra, így permetezésre is, de csak olyan növénykultúrákban, ahol elegendő a horizontális mozgás. A szőlő nem ilyen, a kordonos művelés során magasra fut a növény, a permetező szereket be kell juttatni a lombba.

– Nincs taposási kár, épen maradhatnak a talajban a szellőzést biztosító kapillárisok, eső után nem ragad be, vagy nem csúszik a sáros talajon az oszlopnak a traktor, s az elektromos meghajtás miatt nincs káros szén-dioxid-kibocsátás sem, ha drónt alkalmazunk – sorolta az előnyöket dr. Hoffmann Péter kutató-fejlesztő mérnök, a projekt segítője. Hozzátette, a három éves programnak három fázisa van. Az első a tervezési szakasz. Nincs egyszerű dolguk, hiszen olyan drónt kell tervezniük, amely képes berepülni a függőlegesen álló szőlősorok közé, s ott alkalmas oldalra hatékonyan kijuttatni a permetszert. A második fázisban a gépészmérnökök informatikusokkal együtt megépítik a prototípust. Majd a harmadik szakasz során teszteket végeznek fluoreszkáló anyaggal festett vízzel. Kikísérletezik a legmegfelelőbb beállításokat a permetszer leghatékonyabb célba juttatására. 

Dr. Bodri István elmondta, a fejlesztésre pályázaton valamivel több mint 193 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek el, amihez nagyjából 185 millió forint önerőt tesznek hozzá. A projekt befejezési határideje 2025 márciusa. A fejlesztés reményeik szerint hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz, a talajvédelemhez, a környezetterhelés csökkentéséhez, az ágazat versenyképességének és termelékenységének fokozásához. 

Lapunk kérdésére az ügyvezető azt válaszolta, tudomásuk szerint a legfejlettebb technológiával rendelkező országokban, így még az Egyesült Államokban, Kínában vagy Ausztráliában sem fejlesztettek ki szőlőpermetező drónt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!