Háztáji

2022.08.09. 14:00

Lassan kimegy a divatból a baromfi tartása

Még a nyolcvanas években - negyven évvel ezelőtt - is természetes volt, hogy szinte minden falusi udvarban kapirgált néhány tyúk, kakas vagy kacsa. Mára kényelmesebbek lettek az emberek, nem szívesen kötik le magukat háziállatokkal, bár az elmúlt két évben ismét többen foglalkoznak baromfi tartással.

Mauthner Ilona

Csirkék etetése (Fotó: Makovics Kornél)

Jelenleg 2600 baromfitartó gazdaságot és több, mint száz feldolgozó vállalkozást tartanak itthon számon. Ez azonban a nagyobb és ebből élő vállalkozásokat jelenti. A hobbiból és részben az adott család ellátását kiegészítő baromfitartás visszaesett az elmúlt évtizedekhez képest, viszont a pandémia alatt ismét nőtt a számuk a statisztikai hivatal adatai szerint.

Az elmúlt pár hónapban nagyon megdrágult a takarmány, ami kicsit visszafogja az udvar körül tartott kis állatok számát. A Bátaszékhez tartozó, Kövesden élő Halász Mihályné elmondta, a családja szinte mindig tartott a háztartásukban tyúkot, csirkét, kacsákat, sőt két évvel ezelőttig disznót is hízlaltak. Jó érzés volt tudni, hogy a mélyhűtőjükben mindig van egészséges hús, hogy tojást nem kell venni és gyakorlatilag ebből a szempontból önellátó a család. Az elmúlt fél évben azonban annyira megdrágult a takarmány, hogy elgondolkodtak azon, vajon érdemes-e kacsát, csirkéket, tyúkokat tartani.

- Egy mázsa kukorica ára 19800 forint jelenleg, de pár hét múlva tovább drágulhat pár ezer forinttal, ahogy ez az elmúlt hónapokban is volt. Ez a mennyiség egy hónapig elég és ehhez még venni szoktunk tápot is, mondta Halász Mihályné Marika. Ma már csak azért ragaszkodunk a saját nevelésű háziállatokhoz, mert tudjuk, hogy egészéges húst eszünk, de sajnos egyre kevésbé éri meg velük vesződni.

- Akinek nincs saját termelésű takarmánya - kukorica, búza, árpa vagy napraforgó - annak valóban drága lett a baromfi tartása, mondta Takácsné Kovács Anikó, aki Bátaszéken egy családi házban és a hozzá tartozó nagy udvarban él a családjával.

- A baromfitartás mindennapos feladat, egyre kevésbé akarnak foglalkozni vele a fiatalok, az idősebbek meg már a koruk miatt hagyják abba. Pedig sok öröm van abban, hogy az ember tudja, hogy a saját nevelésű állatai sokkal ízletesebbek, mint a bolti csirkék. Nekem baranyai tájfajta tyúkjaim vannak, pár kakas és kilenc néma kacsa. A kertben sok a zöld, és takarmányrépát, mángoldot is termesztek, melyekből etetjük őket.

Gazdálkodók vagyunk, így búzára, napraforgóra nem kell külön költeni. Annyi tojásunk van, hogy gyakran ajándékozunk is belőle ismerősöknek. A csibéket magam keltettem, ami plusz öröm a számomra. Mi igyekszünk nagyon környezettudatosan gazdálkodni, érdemes megjegyezni, hogy a baromfi egy ökologikus rendszerben nélkülözhetetlen a nitrogénben gazdag trágyája és a biológiai növényvédelemben nyújtott segítsége miatt.

Baromfiból önellátók vagyunk

A hazai baromfiágazat a magyar állattenyésztés legnagyobb, folyamatosan fejlődő ágazata, jelentősége a hazai fogyasztók ellátása és az export szempontjából is kiemelkedő. A hazai hústermelés felét a baromfiágazat adja, amely a harmadik legnagyobb exportcikkünk, és amelyből teljesen önellátóak vagyunk. Az ágazat kibocsátása 2020-ban 294,1 milliárd forint volt, amely a mezőgazdaság kibocsátásának tíz százalékát tette ki.

A magyar baromfiágazatot az elmúlt két évben több csapás is érte, többek között a takarmányárak emelkedése. A termelőknek az állataik felnevelése jelenleg 30-40 százalékkal drágább az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt közel másfél évben a koronavírus-járvány alaposan átrendezte az értékesítési lehetőségeket is, ami jelentős visszaesést is okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!